Chorizo

Chorizo

(chorizu, chouriço, chorizo aguardiente)

Engelsk översättning chorizo

Fransk översättning chorizo

Italiensk översättning chorizo

Tysk översättning Chorizo

Spansk översättning chorizo

Chorizo är en kryddstark grovkornig korv med ursprung från Iberisk halvön, det vill säga Spanien (= chorizo) och Portugal (=chouriço). Den är vida känd och spridd till många länder, särskilt till spansk- och portugistalande länder som Mexiko och länder i Sydamerika. Chorizo förekommer såväl som maträttskorv som påläggskorv.

Klassisk spansk chorizo består av hackat griskött och späck smaksatt med vitlök och chilipulver. Den förekommer både som maträttskorv och påläggskorv eller snacks (sp. "para tapear" = till tapas). "Picante" eller med rött band = extra kryddstark.

Svensk chorizo: är oftast en mildare variant av originalet, som även innehåller nötkött, potatismjöl och rökarom i stället för rökt på riktigt sätt. Därmed mjukare, vattenhaltigare än originalet. Inte helt olik en frukostkorv kryddad med paprikapulver.

  • Korvtyp: 1) Maträttskorv råtorkad-rökt korv (ty. Rohwurst). Svensk vanligen en rökarom­kokt korv. Grovmald köttmassa, stoppad i naturskinn (fjälster) eller ätbart konstskinn. 2) Påläggskorv råtorkad-fermenterad (ty. Rohwurst). Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
  • Smak: Smakrik, rökig, kryddstark. Korvens karakteristiska smak och röda färg kommer från rostad röd chili/kajennpeppar. Svensk chorizo är mildare om den inte benämns "hot".
  • Alternativ vara: Annan kryddstark paprikakorv eller bratvurst. Påläggsalternativ, annan skivad paprikakorv.
  • Försäljning: Svensk vanligt förekommande i butik. Spansk till och från liksom spansk skivad påläggschorizo.
  • Jämförpris relativt annan huvudvara: Svensk chirozo mycket lågt, 70-100 kr/kg. Ekologisk och spansk import lågt, 100-200 kr/kg. Svensk påläggchorizo lågt 175-200 kr/kg, spansk skivad import  högt, cirka 350 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C, cirka 1 vecka. Se förpackning.

Innehåll: Spansk enligt ovan. Svensk chorizo oftast gris- och nötkött, fett från gris, potatismjöl, druvsocker, lök,  paprika, cayennepeppar, vitlök och rosmarin. Vanliga tillsatser är oxidationsmedel E331, E300, stabiliseringsmedel E450, konservering­medel E250, samt rökarom.

  • Köttandel *): Verklig andel svensk chorizo högt, 60-70% (på paketet 70-85%, se fotnot). Spansk inklusive pålägg mycket hög 75-95% (på paketet 100-120%).
  • Vattenhalt **): Svensk medel, 55-65%. Spansk låg, runt 50%. Spansk pålägg mycket låg 30-40%.
  • Relativ fetthalt **): Svensk medel, 20-23%. Spansk medel till mycket högt, 20-40%, pålägg 30-40%.  
  • Relativ proteinhalt **): Svensk medel, 10-15%. Spansk hög, 12-20%. Pålägg, mycket högt 20-25%.
  • Kolhydrater **): Svensk ringa-medel, 1-8%. Spansk 1-4%, pålägg 1-3%.
  • Salthalt: Svensk normalsaltad ~2% (nitritsaltad). Spansk pålägg hög salthalt, runt 5%.
  • Relativ energimängd **): Svensk medel, 200-275 Kcal/100g. Spansk 275-375 Kcal/100g. Spansk pålägg högt, 375-475 Kcal/100g.

*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


Namndegenerering
: Chorizo är en välkänd klassisk kvalitetskorv, som många producenter vill dra nytta av. Till exempel förekommer "chorizo traditionell spansk", en korv som mer liknar en "svensk" chorizo än en klassisk spansk. En annan är "hot dog mild chorizo" vilket blir konstigt eftersom hot dogs vanligen betecknar en lågpriskorv och "mild" knappast förknippas med chorizo. Det finns också kycklingchorizo, vegetarisk chorizo och till och med "chorizo smältost" på tub. En stilla önskan är att seriösa tillverkare vore mer kreativa i sina namnval, i stället för att vattna ur begreppen på klassiska varunamn. Till slut har namnen ingen innebörd längre, när innehållet kan vara lite av varje.  


SÅ ANVÄNDS CHORIZO


I Sverige är chorizo liktydigt med maträttskorv, men i Spanien och många andra länder avses likaväl påläggskorv eller korvsnacks. Kan även avse själva köttblandningen, som då används som köttfärs till tacos, burritos och liknande. Korven äts vanligtvis stekt eller grillad. Kan med fördel ingå i en kryddstark gryta eller korvpanna och kan sjudas till exempel i äppelcider eller sprit (spa. aguardiente).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Korvkvalité

Tillverkningsmetoder korv

Om korv, korvtillverkning

Korvmatematik, köttandel

Om prisjämförelser

Film: How to make chorizo

Film: Make Your Own Chorizo Sausage

Film: Fabricando Chorizo

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Chorizo

Det finns 31 recept med Chorizo