(chorizu, chouriço, chorizo aguardiente)
chorizo
chorizo
chorizo
Chorizo
chorizo
Chorizokorv är en kryddstark grovkornig korv med ursprung från Iberisk halvön, det vill säga Spanien (chorizo) och Portugal (chouriço). Den är vida känd och spridd till många länder, särskilt till spansk- och portugistalande länder som Mexiko och länder i Sydamerika. Korven namngiven efter kryddblandningen benämnd cirizo (se dito). Chorizo förekommer såväl som maträttskorv som påläggskorv.
Klassisk spansk chorizo består av hackat griskött och späck smaksatt med vitlök och chilipulver. Den förekommer både som maträttskorv och påläggskorv eller snacks (sp. "para tapear" = till tapas). "Picante" eller med rött band = extra kryddstark.
Svensk chorizo: är oftast en mildare variant av originalet, som även innehåller nötkött, potatismjöl och rökarom i stället för rökt på riktigt sätt. Därmed mjukare, vattenhaltigare än originalet. Inte helt olik en frukostkorv kryddad med paprikapulver.
Innehåll: Spansk enligt ovan. Svensk chorizo oftast gris- och nötkött, fett från gris, potatismjöl, druvsocker, lök, paprika, cayennepeppar, vitlök och rosmarin. Vanliga tillsatser är oxidationsmedel E331, E300, stabiliseringsmedel E450, konserveringmedel E250, samt rökarom.
*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.
Namndegenerering: Chorizo är en välkänd klassisk kvalitetskorv, som många producenter vill dra nytta av. Till exempel förekommer "chorizo traditionell spansk", en korv som mer liknar en "svensk" chorizo än en klassisk spansk. En annan är "hot dog mild chorizo" vilket blir konstigt eftersom hot dogs vanligen betecknar en lågpriskorv och "mild" knappast förknippas med chorizo. Det finns också kycklingchorizo, vegetarisk chorizo och till och med "chorizo smältost" på tub. En stilla önskan är att seriösa tillverkare vore mer kreativa i sina namnval, i stället för att vattna ur begreppen på klassiska varunamn. Till slut har namnen ingen innebörd längre, när innehållet kan vara lite av varje.
SÅ ANVÄNDS CHORIZO
I Sverige är chorizo liktydigt med maträttskorv, men i Spanien och många andra länder avses likaväl påläggskorv eller korvsnacks. Kan även avse själva köttblandningen, som då används som köttfärs till tacos, burritos och liknande. Korven äts vanligtvis stekt eller grillad. Kan med fördel ingå i en kryddstark gryta eller korvpanna och kan sjudas till exempel i äppelcider eller sprit (spa. aguardiente).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06