Invertsocker

Invertsocker

(invertsocker, trimolin = 50/50 fruktos och glukos hydrolysbehandlat)

Engelsk översättning invert sugar, trimoline = 50/50 fructose and glucose hydrolysis treated

Fransk översättning sucre inverti, trimoline = 50/50 fructose et glucose traité par hydrolyse

Italiensk översättning zucchero invertito, trimolina = 50/50 fruttosio e glucosio trattato con idrolisi

Tysk översättning Invertzucker, Trimoline = 50/50 Fruktose und Glukose hydrolysebehandelt

Spansk översättning zucchero invertito, trimolina = 50/50 fructosa y glucosa tratado con hidrólisis

Invertsocker är en blandning av lika delar druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Framställs genom spjälkning (hydrolys) av vanligt socker (sackaros). Kallad "invert" för att sockret uppvisar "optisk rotation" (va´ nu de´e´ ?) jämfört med vanligt socker i polariserat ljus. Förekoomer i handeln benämnd Trimolin/-e. Glukossirap är en form av invertsocker.
  • Vikt/omvandling: 1 dl pulver = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
  • Smak: Kraftigt sött
  • Alternativ vara: Glukossirap.
  • Försäljning/säsong:
  • Jämförpris: Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring:


SÅ ANVÄNDS INVERSOCKER


Invertsocker har sötare smak än vanligt strösocker, vilket gör att mängden socker kan minskas i recept. Blandat med vanligt socker så motverkas att sockret kristalliserar. Utnyttjas till exempel i sirap eller i en ganache (läs mer > Om ganache). Har också bättre konserverande effekt och hög förmåga att binda fukt från omgivande luft.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Recept med Invertsocker

Det finns 3 recept med Invertsocker