Mellangrädde

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mellangrädde

(mellangrädde (fett 27-30%), Kelda matlagningsgrädde (fett 27%), Milda Visp (fett 24%))

Engelsk översättning Sterilized Cream (fat 23%), Single cream (fat 18%, not sterilized), USA: Light cream (fat 18-30%)

Fransk översättning Crčme entičre semi-épaisse (graisse 12-30%), Crčme fraiche légčre liquide (12-21%)

Italiensk översättning mezza panna (grassi ~25%)

Tysk översättning Halbrahm (Fett ~25%)

Spansk översättning media crema (grasa ~12%)

Mellangrädde är en svensk uppfinning. I andra länder finns liknande varianter vanligen kallade "halvgrädde". Det är en vispbar grädde med lägre fetthalt än vispgrädde. Mellangrädde högpastöriseras vilket ger god hållbarhet. Läs mer > Om grädde. Se recept, se "recept till höger om bilden ovan.

  • Fetthalt: 27-30%. Vispbar. Grädden måste vara kall vid vispning.
  • Smak: Fyllig, lätt söt smak.
  • Alternativ vara: Vispgrädde, vegetabiliska vispbara produkter (läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter).
  • Försäljning: Förekommer med 27% fetthalt.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Går att frysa.
  • Hållbarhet: 10 veckor. Öppnad 4-5 dagar.

Vegetabilisk "mellangrädde" är ett alternativ, till exempel Milda Visp med fetthalt 24%.


SÅ ANVÄNDS MELLANGRÄDDE

Mellangrädde används som ersättning för vispgrädde när ett kalorisnålare alternativ önskas. Fungerar i all slags matlagning som i såser, gratänger, grytor, soppor och desserter, eller naturell till frukt och bär, samt vispad till tårtor och andra bakverk. Grädden skall vara riktigt kall när den vispas för att få ett bra resultat. 

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Vispgrädde

Så vispas grädde

Om grädde

Vegetabiliska gräddprodukter

Recept med Mellangrädde

Det finns 15 recept med Mellangrädde