Grupper inom
Höstpotatis, vinterpotatis:
Kokegenskap: Mjölig. Kokas ca 12 min. Går lätt sönder.
Konsistens: Hög torrsubstans.
Form: Långoval något böjd.
Skal: Tunnt ljusbrunt skal.
Bör kokas med skal, då den annars lätt faller sönder.
Fruktkött: Lätt guldgul färg.
Smak: Mandelliknande.
Odlingssäsong: Senhöst, lagom till surströmmingsstart.
Ursprung: Sannlikt från Frankrike på 1700-talet.
Kommentar:
Mandelpotatis är en gammal lågavkastande sort främst odlad i Norrland. Surströmmingentusiaterna betraktar mandelpotatis som axiomatiskt tillbehör. Benämns även enbart Mandel, Krokpotatis, Krypare och Piggpotatis.
Recept med Mandelpotatis }
Det finns 18 recept med Mandelpotatis }
-
Halstrad lax med varm senapsdressing
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Stekt rockavinge med kapris och bakad mandelpotatis
Tid: 40 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sejfilé på norskt vis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt piggvar med vit sparris, soja- och hasselnötsky
Tid: 50 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare:
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling i ugn med stjärnaniskompott
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cajunstekt kycklinglår med caesarpotatis
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: