Sötpotatis

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sötpotatis

(batat, batater, patata, Så tillagas sötpotatis)

Latin: Ipomoea batatas

Engelsk översättning sweet potatoe

Fransk översättning patate douce

Italiensk översättning patata dolce

Tysk översättning Susskartoffel

Spansk översättning batata

Sötpotatis är trots namnet inte en potatis utan en vindeväxt med härkomst från Sydamerika, sannolikt från Peru. Numera odlad i länder med tropiskt eller subtropiskt klimat. Det är en meterlång nedåtligggande, ibland slingrande mörkgrön ört med ätbara oregelbundet formade, avlånga och stärkelserika rotknölar. Knölarna väger ofta flera kilo och rekordet lär vara 25 kg.

Varianter: Det finns många olika varianter, bland annat vita, vinröda och gulaoranga med blekgult eller ljust orange fruktkött som kan vara fast eller mjukt efter tillagning. Den guloranga, mjuka typen anses bäst och är den som vanligen säljs i Sverige.

  • Smak: Smaken är utpräglad söt och konsistensen mjukare än potatis. Sockerhalt 4% (potatis 1%).
  • Kockskolans matupplevelse: Ett intressant smakalternativ till potatis där lätt sötma passar. 
  • Alternativ vara: Ur smaksynpunkt är sötpotatisen så olik vår vanliga potatis att detta inte är ett alternativ. Naturligare är i så fall att ersätta den med någon sötaktig rotsak som rotselleri. Som ingrediens i dessert kan pumpa eller banan vara ett alternativ.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om. Importeras från Italien, Israel, Sydamerika och Sydafrika.
  • Förvaras svalt, 12-16 grader. Hållbar några veckor. Känslig för kyla.

Köpråd: Välj jämnstora potatisar så att de blir klara samtidigt vid tillagning.

Miljö: Långa transportvägar.

Produktion: Totalt i världen 113 miljoner ton 2017. Det är den tredje mest producerade rotsaken efter potatis (338 Mton) och Kassava (292 Mton). Odlas främst i Kina som står för 2/3-delar av världsmarknaden och i Afrika som svarar för 25%. Sötpotatis är, liksom kassava, en viktig basvara i varma länder som Malawi och Tanzania, liksom på Haiti och Kuba. Läs mer > Produktion, konsumtion sötpotatis.


VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING SÖTPOTATIS

Normalvikt i butik: Normalvikt i svensk butik 300 gram (150-450 gram).

Ansa: Sötpotatis skalas innan kokning, men skalen behålls på om den ungsbakas. Picka några hål med gaffel i potatisskalet om den skall ugnslagas.


Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Sötpotatis styck

300 g

-17 %

-5 %

235 g

80 %


Portionsberäkning: Samma portionsberäkning som potatis. Som tillbehör brukar en normalstor (300 gram) bli lagom.SÅ ANVÄNDS SÖTPOTATIS

Sötpotatis används som potatis och kan kokas, stekas, ungsbakas, gratineras eller helgrillas. Passar bra till många rätter, men speciellt till kött. Sötpotatis används också i desserter och kakor, t ex sweetpotato­pie.


SÅ TILLAGAS SÖTPOTATIS


Kokt sötpotatis: Potatisen kokas i sjudande, lättsaltat vatten tills mjuk. Testa med sticka. Överkoka inte för då blir det mos. Fungerar inte bra i grytor då det lätt blir mos av potatisen. Kan ingå i vegetarisk soppa.

  • Koktid hel: 20-40 minuter beroende på storlek. I bitar: 15-20 minuter beroende på storlek.

Ugnslagad sötpotatis: Hel sötpotatis tillagas i hög värme (225°C) tills genommjuk. Testa med sticka. Den kan halveras eller tjockskivas för kortare tillagningstid. Pensla i så fall snittytorna med matolja och höj värmen till 250°C. Lägg på galler över ugnsplåt. Sötpotatis passar som ingrediens i gratänger.

  • Ugnslagad hel: 40-70 minuter beroende på storlek. Tjockskivad 30 minuter, vänd efter halva tiden.

Grillad sötpotatis:  Behåll skalet kvar. Bakas liknande bakpotatis och är inte heller känslig för överlagning. Hel grillas med eller utan folie i runt en timme om normalstor. Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor på grillen. Den blir för mjuk och fastnar på gallret.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Rotselleri

Pumpa

Produktion, konsumtion sötpotatis

Bild: Sötpotatisodling

Film: Sweet Potatoes - Superfood

Recept med Sötpotatis

Det finns 40 recept med Sötpotatis