Vattenkastanjer på burk - hela (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vattenkastanj

(kinesisk vattenkastanj, sjönöt)

Latin: Eleocharis dulcis, Eleocharis tuberosa

Engelsk översättning water chestnut

Fransk översättning châtaigne d'eau

Italiensk översättning castagna d’acqua

Tysk översättning Wasserkastanie

Spansk översättning castañas de agua

Vattenkastanj är en art i familj halvgräs, och släkt bl.a. med säv, som växer i Sveriges vattenrika områden. De har meterlånga uppåtstående strån, som utvecklar en blomställning i stråspetsen med små vita blommor. De växer och odlas i Sydostasien, med ursprung i Kina.

Det är de underjordiska lökliknande knölarna som efter­traktas. Odlingen sker på vattendränkta fält, som töms på vatten före skörden. Knölarna är nästan klotrunda och det vita fruktköttet omsluts av ett brunt pappersliknande skal, som tas bort.

Namnet vattenkastanj används också ibland om sjönöt (Trapa natans) med kantig form, som används i orienten.

Vattenkastanj används som grönsak. De äts råa, eller kokta. Ingår bl.a. i den kinesiska wokrätten chop suey. Smaken påminner om hasselnöt, men är sötare. Som kokt framträder den söta smaken mer. Finns att köpa konserverad på burk. Färsk är svårt att få tag på.

Förvaras (färska) i kylskåp. Hållbar en vecka.

Koktid: Några få minuter (al dente). 

Läs mer

Bild 1 vattenkastanj

Bild 2 vattenkastanj

Recept med Vattenkastanj

Det finns 6 recept med Vattenkastanj