Gulbeta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gulbeta

(guldbeta, Så tillagas gulbeta)

Latin: Beta vulgaris ssp. vulgaris var. esculenta

Engelsk översättning golden beet

Fransk översättning betterave jaune

Italiensk översättning barbabietola gialla

Tysk översättning gelbe Beete

Spansk översättning remolacha amarilla

Gulbeta är nära släkt med rödbeta, en underart till arten Beta vulgaris i familj mållväxter. Den ser ut som rödbeta, men är brunorange på utsidan och guldgul på insidan. Det är en gammal kulturväxt som åter blivit populär.

  • Smak: Guldbetans smak är mild, lite söt och liknar rödbetans, fast många anser den godare.
  • Kockskolans matupplevelse (1-5): En välsmakade rotfrukt av samma dignitet som rödbetor (4).
  • Alternativ vara: Rödbeta, polkabeta.
  • Försäljning/säsong: Svenskodlad säljs året om utom under högsommaren. Dock ovanlig i butik. Den vinterförvaras utan blast. Obetydlig import.
  • Förvaras kallt +2 till +4°C. Färska med blast är känsliga för uttorknig. Skär av blasten 5 cm ovanför betan så håller de bättre.
  • Optimal lagring: Temperatur 2-3°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 3-8 månader.

Miljö: Gulbetor är ett utmärkt miljöval. Odlas på friland och kommer som regel från Sverige.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING GULBETA

Normalvikt i butik: Normalstor gulbeta cirka 100 gram.

Ansa: Färska betor skalas med potatisskalare. Om betorna skall kokas skalas de bäst efter kokning med kniv. Skär av blasten med 5 centimeter kvar och skär inte av rotspetsen innan kokningen.


Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Gulbeta styck

110 g

-13 %

-7 %

90 g

80 %


Portionsberäkning: Beräkna 5 st (500 gram) per portion om ensamrätt. Hälften om förrätt, lätt måltid eller som tillbehör till mat.


SÅ ANVÄNDS GULBETOR

Gulbetan används mest till inläggningr. Som mat används den på samma sätt som rödbeta. Kokt behåller den sin gula färg och kan ätas som tillbehör, eller som ensamrätt med lite smör och grovt salt till. Den kan gratineras i klyftor, eller mixas till puré eller soppa. Passar även bra att rivas som råkost, kanske med en vinegrättsås till.


SÅ TILLAGAS GULBETOR

Rå eller blancherad gulbeta: Skalad och skivad/riven/strimlad kan betor användas som råkost. Betorna kan lämpligen kokas en kortare stund innan rivningen om man vill mjuka upp dem något. Sådan beta lämpar sig väl skivad som råkostcarpaccio.

Kokta betor: Betor kokas hela, helst med skalet kvar. Gulbetor behåller den gula färgen vid kokning.

Koktid: Färska/späda 10-15 minuter. Äldre större 30-45 minuter.
Normalstor beta väger drygt 100 gram (50-150 gram). Även nyskördade minibetor förekommer.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Läs mer

Rödbeta

Polkabeta

Bild: Gulbeta med blast

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Gulbeta

Det finns 8 recept med Gulbeta