Latin: Arracacia xanthorrhiza
                 arracacia root, white carrot = root vegetable from the Andes
                arracacia root, white carrot = root vegetable from the Andes
              
                 arracacia = légumes racines des Andes
                arracacia = légumes racines des Andes
              
                 arracacia = ortaggio a radice delle Ande
                arracacia = ortaggio a radice delle Ande
              
                 arracacia = Wurzelgemuese aus den Anden
                arracacia = Wurzelgemuese aus den Anden
              
                 arracacha, apio criollo = tubérculos de los Andes
                arracacha, apio criollo = tubérculos de los Andes
              
Arracacha är en stärkelserik rotfrukt med ursprung från Anderna där den växer från 200 till 3600 meters höjd. Bladen liknar persilja, rötterna är tjocka korvar med vitt skal och vitt, gult eller lila innanmäte.
- Smak: Distinkt smak som en blandning av selleri, kål och rostade kastanjer.
- Alternativ: Rotselleri eller potatis.
- Försäljning/säsong: Säljs inte i svenska butiker. Skördas på södra halvklotet januari-september.
- Förvaring: Begränsad hållbarhet 2-3 veckor i kylskåp. Färsk måste konsumeras inom en vecka efter skörd.
SÅ ANVÄNDS ARRACACIAS
Äts ej rå, mestadels kokt och används liknade potatis, hel eller mosad.  Av roten görs ett grovt stärkelserikt mjöl. Används till dumplings och gnocchi. Steks också som chips. Unga stjälkar och blad kan ätas som sallat.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara