Blomkål ¤

Fotograf/bild: Film: True food TV, cauliflower

Blomkål ¤

(Så tillagas blomkål, koka blomkål, koktid blomkål, stuvad blomkål, gratinerad blomkål, blomkålspaté, blomkålssufflé, friterad blomkål)

Latin: Brassica oleracea ssp. botrytis var. botrytis

Engelsk översättning cauliflower

Fransk översättning chou-fleur

Italiensk översättning cavolfiore, cavolfiore verde di Macerata, cavolfiore violetto di Catania

Tysk översättning Blumenkohl, Karfiol

Spansk översättning coliflor

Blomkål är en variant av arten kål som tillsammans med romanesco ingår i sortgrupp Botrytis (läs mer > Om kål). Det är en grupp kål med uppsvällda deformerade blomställningar med härkomst från östra Medelhavsområdet. Blomställ­ningen slutar att växa på längden för att öka i tjocklek och bildar då blomkålshuvudet. Det finns olika varianter i olika färger varav vit blomkål är den vanliga. I Italien förekommer även grön ( cavolfiore verde di Macerata) och lila blomkål (cavolfiore violetto di Catania). För att blomkålen skall bli vit binds kronbladen samman över blomställningen. I annat fall blir den gul eller grön i solljuset. Se film, klicka på "True food" under bilden ovan.

  • Vikt: Ett normalstort huvud i butik väger cirka 1 kilo varav stock (stam) och täckblad utgör cirka 20%.
  • Smak: Blomkål har god kålsmak och konsistensen är krispig om den inte kokas för länge.
  • Alternativ vara: Romanesco, broccoli.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk och fryst (lätt förvälld) året om. Under juni-oktober från Sverige.
  • Färsk förvaras i kylskåp 2-4°C gärna i plastpåse, hållbar 1-2 veckor. Optimal luftfuktighet 90-95%. Fryst vara hållbar upp till ett år. Blomkål är en känslig vara som bör konsumeras så snabbt som möjligt. Utsätts den för värme en längre tid försämras hållbarheten kraftigt. I rumstemperatur hållbar några dagar.

Hälsa: Blomkål är nyttig mat, rik på C-vitamin och fibrer. Rå eller lättkokt är nyttigast.

Produktion/import: Världsproduktionen av blomkål inklusive romanesco och broccoli var 25 miljoner ton år 2020 vilket utgjorde 26% av all producerad kål (läs mer > Produktion kål). Sverige: År 2008 skördades 3.800 ton i Sverige (90% i Skåne). Import av blomkål inklusive broccoli uppgick år 2010 till 6.900 ton, främst från Frankrike, Italien och Spanien. Källa: Jordbruksverket & SCB).

Odla: Blomkålen trivs i fuktigt klimat, men går att odla i Sverige om man bara har tillgång till vatten.

Miljö: Blomkål odlas som regel på friland vilket ur miljösynpunkt är bättre än växthusodlade grönsaker. Under juni till in i november finns svenskodlad blomkål, vilket är ett utmärkt miljöalternativ. Det finns ekologiskt odlad och KRAV-märkt blomkål.


SÅ ANVÄNDS BLOMKÅL

Ansa: 
Ta bort grova ytterblad. Skär bort nedre rotspetsen. Skölj den. Vill man få bort smådjur lägger man den i vatten med lite ättika i. För att rotstocken skall bli genomkokt skär man ett djupt kryss i den. Blomkålen kan också delas i buketter. Skär ut rotstocken. Bryt loss större block och skär av fästena till små buketter.

Blomkål kan ätas rå finskuren eller i små buketter (delar) i en sallad eller som dip-grönsak. Vanligast är dock att koka blomkålen. Gärna "al dente" (med tuggmotstånd), hel i 15-20 minuter eller delad i små buketter 5-15 minuter. Helst ångkokt för att bevara smak och krispighet. Fungerar som ensamrätt serverad med smör och kanske med knaperstekt bacon till. Som tillbehör passande till fågel-, kött-, färs- och korvrätter. Även lättstekt eller wokad. Kokt kall blomkål är god serverad med en vinägrett (dressing). Den kan mosas till puré och blandas med potatismos. Puré eller buketter kan ingå i en gratäng eller soppa. Små buketter kan stuvas eller friteras. Finhackad kan den ingå i en sufflé. Mixad kan den med tillsats av gelatin tillredas som paté. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


Klassika blomkålsrätter:

  • Chou fleur à la Polonaise är kokt blomkål med hårdkokt hackat ägg som garneras med smörstekt smulat bröd eller ströbröd. Se dito recept.
  • Blomkål Mornay är gratinerad blomkål i Mornaysås och garnerad med parmesan. Mornaysås är en form av vit grundsås. Se dito recept.
  • Velouté Dubarry (crème Dubarry) är en blomkålssoppa med inblandning av purjolök eller potatis. Soppan är döpt efter Madam du Barry, maitress till Ludvig XV i Frankrike (läs mer > På sällskapsdamers vis). Se dito recept. 
  • Klassisk svensk grönsakssoppa innehåller som regel blomkål i buketter. Se dito recept.
  • Stuvad blomkål: Klassisk svensk husmanskost. Se dito recept.

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Så kokas grönsaker

Om vita såser, bechamelsåser

Så ugnslagas grönsaker }

Så friteras grönsaker

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

På sällskapsdamers vis

Bild: Purpurblomkål

Bild: Grön blomkål

Bild: Orange blomkål

Recept med Blomkål ¤

Det finns 51 recept med Blomkål ¤