Rödlök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rödlök

(Så tillagas rödlök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning red onion

Fransk översättning oignon rouge

Italiensk översättning cipolle rosse

Tysk översättning rote Zwiebel

Spansk översättning cebolla roja

Rödlök är en kepalök, nära släkt med gul lök. Skillnaden är ringa i smak och användning. Den röda har vinrött skall och vitt fruktkött med röd markering. Den förknippas mest med sillinläggningar, men kan användas som gul lök i de flesta sammanhang.

  • Vikt: Rödlök säljs vanligtvis ganska jämnstor med en vikt runt 150 gram (125-175g).
  • Smak: Rå rödlök har lätt kryddig skarp smak, oftast något mildare än gul lök men inte alltid. Rödlök kan få platt smak och sladdrig konsistens
  • Alternativ: Gul lök, silverlök, schalottenlök m.fl. löksorter.
  • Försäljning/säsong: Säljs lättorkad året om, eftersom den kan vinterlagras. Efter skörd torkas den med varmluft (30°C) i 10-20 dygn. När torkningen är klar lagras den kallt. Säsong svenskodlad juli till februari.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader.
    I rumstemperatur cirka 1 månad. Dvs kan sparas tills dess den börjat ruttna.
  • Optimal lagring: Lätttorkad lök förvaras i temperatur -2 till 0°C, luftfuktighet 75-85%, lagringstid 5-9 månader.

Produktion/import: År 2008 skördades 33.000 ton gul och röd lök i Sverige (65% i Skåne, 25% i Kalmar Län). Källa: Jordbruksverket. Importeras i mars-maj från Holland och under juni från Nya Zeeland.


SÅ ANVÄNDS RÖDLÖK

Röd lök kan användas på samma sätt som gul lök, men passar bättre som rå än stekt. Långvarig stekning kan ge platt smak. Som rå används den gärna som garnering för sin vackra utseendes skull, ibland utan att tänka på att den har väldigt skarp smak. Rödlök är flitigt använd vid inläggning av sill och pickles. På samma sätt som gul lök kan den kokas hel eller i bitar, ungslagas t.ex. fylld med färs, skivad fräst i matfett för att ge smak åt anrättningar. Den kan ingå i soppor, grytor, gratänger och passar utmärkt att woka gärna då skuren i klyftor.


SÅ TILLAGAS RÖDLÖK

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade, vinröda skalet och eventuellt också det första inre, samt ofräscha skaldelar. Läs mer > Så hackas och steks lök; > Melker Andersson hacka lök (länkar nederst).

Rå lök: Skala och finhacka löken. Rå lök används som tillbehör på samma sätt som gul lök, men framförallt använd som inläggningslök.

Kokt lök: Skalad lök kan kokas hel eller i klyftor.

Koktid: Späd, färsk smålök och lök i klyftor kokas 3-6 minuter. Äldre stor, hel lök i 10-20 minuter.

Stekt lök: Skivad eller hackad lök fräses eller bryns i matfett. Vanligtvis fräses (lättstekes) löken några minuter i medelvärme tills den blivit glansig utan att bli brun. Läs mer > Så hackas och steks lök.

Bräserad lök: Lök bräseras ofta t.ex. när den ingår i soppor eller grytor. Vanligen fräses löken lätt i lite smör utan att brännas, innan den sedan kokas.

Ugnslagad lök: Lök ingår som smaksättare i många rätter som ugnslagas t.ex. gratänger. Oftast fräses löken innan den tillsätts i anrättningen. Hel lök kan också anrättas i ugn. Den förkokas lämpligen i cirka 15 minuter innan ugnslagningen, som sker runt 150ºC i en timme eller mer.  Unglagad lök är god att "glasera". 15 minuter innan den är färdig toppar man med lite olja och socker.

Grillad lök: Lök kan stekas på en utegrill. Bör då lämpligen förkokas i 15 minuter och/eller tillagas insvept i folie. Bränt skal tas bort före servering.

Friterad lök: Lökringar doppas i frityrsmet och friteras i het olja (190°C) någon minut tills de fått lätt brun färg. Se recept > Friterade grönsaker.

Läs mer

Gul lök

Om stekning

Så hackas och steks lök

You Tube: Melker Andersson hackar lök

Recept med Rödlök

Det finns 270 recept med Rödlök