(rödlök, Så används rödlök)
Latin: Allium cepa
red onion, purple onion
oignon rouge, oignon rose
cipolle rosse
rote Zwiebel
cebolla roja, cebolla marada
Rödlök är en sortvariant av kepalök (läs mer > Kepalök, matlök). Den har vinrött skall och vitt fruktkött med röd bladmarkering vilket gör den vacker uppskuren i skivor. I övrigt snarlik gul lök. Den förknippas mest med inläggningar av sill, men kan användas som gul lök i de flesta sammanhang. Se film, klicka på "Chickadoodle" under bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Produktion/import: År 2008 skördades 33.000 ton gul och röd lök i Sverige (65% i Skåne, 25% i Kalmar Län). Källa: Jordbruksverket. Importeras i mars-maj från Holland och under juni från Nya Zeeland.
SÅ ANVÄNDS RÖDLÖK
Röd lök kan användas på samma sätt som gul lök, men passar bättre som rå än stekt. Långvarig stekning kan ge platt smak. Som rå används den gärna som garnering för sin vackra utseendes skull, ibland utan att tänka på att den har stark skarp smak. Rödlök är flitigt använd vid inläggningar, av sill, strömming och pickles.