Plocksallat

Fotograf/bild: Svegro *

Plocksallat

(1. plocksallat, bladsallat 2. kruksallat, kaskad)

Latin: Lactuca sativa var. crispa

Engelsk översättning 1. pick lettuce, leaf lettuce 2. pot letture

Fransk översättning 1, laitue cueillir, laitue de feuilles 2. laitue en pot

Italiensk översättning 1. cogliere lattuga, lattuga a foglia 2. lattuga in vaso

Tysk översättning 1. Pflücksalat, Schnittsalat, Blattsallat 2. Topfsalat

Spansk översättning 1. lechuga de hoja, lechuga de recoger 2. lechuga de maceta

Plocksallat (bladsallat) är ett samlingsbegrepp för sallater med öppna huvuden där bladen kan skördas blad för blad efter behov. Bladen är släta eller krusiga, gröna eller rödlätta. Som regel är det milda krispiga trädgårds­sallater av olika slag, men även beska förekommer (friséesallat). Läs mer > Om sallat. Se recept. klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Kruksallat: Sallat som säljs i små krukor är som regel en ljusgrön mild plocksallat (bild ovan). En variant som förekommer i handeln kallas Kaskad.

  • Vikt i butik: Kruksallat = 70 gram sallat.
  • Smak: Kruksallat har fyllig, mild smak liknande huvudsallat, eller lätt besk liknande frisée.
  • Alternativ vara: Huvudsallat, isberg, ekblad, friséesallat.
  • Försäljning/säsong: Kruksallat säljs året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar i upp till 1 vecka.

Produktion/import: År 2008 uppgick frilandsodling av kruksallat i Sverige till 6,6 miljoner styck à 70 gram sallat, varav 70% i Blekinge. I växthus totalt 13,9 miljoner styck främst i Stockholms län (70%). Källa: Jordbruksverket.

Odla
: Att odla plocksallat är det enklaste sättet att få färsk sallad hela sommaren. Den trivs i mullrik, fuktighets­bevarande och väldränerad jordmån. Direktsås i april-juni för skörd i juni-september. Läs mer > Odla plocksallat.


SÅ ANVÄNDS PLOCKSALLAT

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer. Kruksallat från växthus odlas utan växtskyddsmedel. Bevattning och näring ges underifrån. Sådan sallat behöver inte nödvändigtvis sköljas, i vart fall inte lika noga.

Plock- och kruksallat används på samma sätt som annan sallat. Huvudsakligen rå, gärna tillsammans med andra sallater, grönsaker och dressing.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03

Läs mer

Odla plocksallat

Om sallat

Bilder olika plocksallat

Film: Vintersådd plocksallat

Film: Harvesting leaf lettuce

Recept med Plocksallat

Det finns 3 recept med Plocksallat