Kepalök, matlök

Fotograf/bild: Almhaga Grönsaker *

Kepalök, matlök

(kepalök, matlök, vanlig lök, Så används matlök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning onions, cepa onion, bulb onions

Fransk översättning oignons, cepa oignons

Italiensk översättning cipolla, cipolle di cepa

Tysk översättning Zwiebeln, Cepa Zwiebeln

Spansk översättning cebolla, cebollas de cepa

Kepalök (Allium cepa) även kallad vanlig lök, matlök eller helt enkelt bara "lök" är biologiskt en art i släkte Lökväxter. Det är den mest använda och odlade arten av lökväxter vid sidan av vitlök. Arten omfattar gul-, röd-, silver-, schalotten-, borretana-, potatis-, pärl- och luftlök, av vilka det finns många olika sortvarianter vardera. Se respektive lök i högerkolumnen. Läs mer > Om lök.

Begreppet "matlök" avser just arten kepalök. Andra lökarter som vitlök, purjolök med flera anses inte vara matlök trots att de också används i matlagningen.  


SÅ ANVÄNDS MATLÖK

Som framgår av namnet matlök används kepalök i matlagningen som smaksättare och tillbehör. Skarpast smak har gul lök, varför den sällan används rå till exempel i en sallad. Kan passa råskivad i en smakrik hamburgare. Å andra sidan är den lök som utvecklar mest sötma när den upphettas. Används bland annat flitigt som smaksättare av såser. Rödlök har mildare smak och används särskilt vid inläggning av till exempel gurka eller strömming. Silverlök är ännu mildare och kan passa rå i sallad. Små matlökar som schalottenlök, borretanalök och potatislök passar särskilt bra hel i grytor eller att ugnssteka och servera som tillbehör. Läs mer, se respektive lök.

Ansa: Ta bort det yttersta pappersartade, ljusbruna skalet och eventuellt också det första inre grönaktiga, samt ofräscha skaldelar. proffsen hackar lök se You Tube-länk nedan. Läs mer > Så hackas och steks lök; > Melker Andersson hacka lök (länkar nederst).

  • Rå och blancherad lök: Skala och finhacka löken. Vill man mildra smaken kan den först blancheras, dvs lättkokas en kort stund och sedan kylas av i kallt vatten.
  • Kokt lök: Skalad gul lök kan kokas hel eller i klyftor.
  • Koktid: Späd, färsk smålök och lök i klyftor kokas 3-6 minuter. Äldre stor, hel lök i 10-20 minuter.
  • Stekt lök: Skivad eller hackad lök fräses eller bryns i matfett. Lök bör fräsas i 10 minuter eller mer på låg värme för att bli glansig och få fyllig sötaktig smak. Ibland önskas brynt lök t.ex. s.k. ångbåtslök. Löken stekes i högre värme (brynes) tills den fått brun färg utan att ha bränts. Läs mer > Så hackas och steks lök.
  • Bräserad lök: Lök bräseras ofta t.ex. när den ingår i soppor eller grytor. Vanligen fräses löken lätt i lite smör utan att brännas, innan den sedan kokas.
  • Ugnslagad lök: Lök ingår som smaksättare i många rätter som ugnslagas t.ex. gratänger. Oftast fräses löken innan den tillsätts i anrättningen. Hel lök kan också anrättas i ugn. Den förkokas lämpligen i cirka 15 minuter innan ugnslagningen, som sker runt 150ºC i en timme eller mer. Ugnslagad lök är god att "glasera". 15 minuter innan den är färdig toppar man med lite olja och socker.
  • Grillad lök: Lök kan stekas på en utegrill. Bör då lämpligen förkokas i 15 minuter och/eller tillagas insvept i folie. Bränt skal tas bort före servering.
  • Friterad lök: Lökringar doppas i frityrsmet och friteras i het olja (190°C) någon minut tills de fått lätt brun färg. Se recept > Friterade grönsaker.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Om lök

Recept med Kepalök, matlök

Det finns 1264 recept med Kepalök, matlök