Mandelpotatis }

Fotograf/bild: Smaka Sverige, Jordbruksverket ¤

Mandelpotatis }

(Krokpotatis, Krypare, Piggpotatis)

Kokegenskap: Mjölig. Kokas ca 12 min. Går lätt sönder.

Konsistens: Hög torrsubstans.

Form: Långoval något böjd.

Skal: Tunnt ljusbrunt skal.
Bör kokas med skal, då den annars lätt faller sönder.

Fruktkött: Lätt guldgul färg.

Smak: Mandelliknande.

Odlingssäsong: Senhöst, lagom till surströmmingsstart.

Ursprung: Sannlikt från Frankrike på 1700-talet.

Kommentar:
Mandelpotatis är en gammal lågavkastande sort främst odlad i Norrland. Surströmmingentusiaterna betraktar mandelpotatis som axiomatiskt tillbehör. Benämns även enbart Mandel, Krokpotatis, Krypare och Piggpotatis.

Recept med Mandelpotatis }

Det finns 18 recept med Mandelpotatis }