Matvete (fullkornsvetekärnor) är hela vetekärnor inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
- Smak: Mild, nötig smak, fyllig konsistens med behagligt tuggmotstånd.
- Alternativ vara: Bulgur.
- Försäljning: Säljs ångbehandlade i pappkartong, även ekologiskt odlade. Finns dessutom som halvfabrikat på burk, vilka bara behöver värmas.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Matkorn är en varubeckning som användes främst förr. Som regel avsågs matvete, men ibland korngryn.
Hälsa/näring: Proteinhalt cirka 10%, fibrer 11%.
Miljö: Det finns matvete av biodynamiskt odlad vete.
SÅ ANVÄNDS MATVETE
Matvete kan användas i bröddeg, sallader, grönträtter, grytor eller som tillbehör till mat i stället för ris, bulgur o.d.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Recept med Matvete
Det finns 25 recept med Matvete
-
Ansjovisfylld spätta med mathavre
Tid: 40 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Mustig kött- och böngryta med matkorn
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Lax med rödbetskornotto med haricots verts
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Pölsa med rödbetssymfoni
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Apelsinkorv med curryröra och matvete med oregano
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Ostgratinerad kycklinglårfilé i form
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Köttbullar med limedoftande matkornssallad
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Magnus favoritmüsli med dinkel och aprikoser (tillbehör)
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Alaska pollock (torsk) med persilja, citron, vita bönor och fetaost
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Kycklingjambalaya
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel