Schalottenlök

Fotograf/bild: Film: Learn to grow, shallots

Schalottenlök

(schalottenlök, asiatisk schalottenlök, Så används schalottenlök)

Latin: Allium cepa var. aggregatum

Engelsk översättning shallot

Fransk översättning échalote

Italiensk översättning scalogna

Tysk översättning Schalottenzwiebel

Spansk översättning chalota

Schalottenlök är en lyxig sortvariant av kepalök (läs mer > Kepalök, matlök). Det är en liten rundoval lök cirka 5 centimeter bred, som har brun-rött skal och vitt fruktkött med rosaröda skalkanter. Anses av många som den finaste löken med karaktäristisk mild smak. Den skiljer sig från annan kepalök i det att jordlöken delar sig i flera lökar och att löken består av flera klyftor, lite som för vitlök. Det finns dock en större långsmal variant (8-15 cm) benämnd bananschalottenlök där löken som regel är en enhet. Se film, klicka på "Learn to grow" under bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt: Schalottenlök väger runt 30 gram per styck. Bananschalottenlök cirka 70 gram.
  • Smak: Skarp smak, men mildare än både gul och röd lök. Aromen är fint vitlöksparfyrmerad. Arom, smak och sötma blir tydliga om löken steks. Bananschalottenlök har snarlik smak, men ligger smakmässigt närmare den gula löken och anses inte lika fin som sin lillebror.  
  • Alternativ/säsong: Silverlök, salladslök. Vanlig och bananschalottenlök kan ersätta varandra. 
  • Försäljning: Säljs färsk året om i butik. Svenskodlad från juli till februari. Mars-maj från Holland.
  • Jämförpris: Mycket högt tillbehörspris, runt 100 kr/kg vilket är mer än 6 gånger än vad gul lök kostar per kilo. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader. I rumstemperatur cirka 1 månad. Dvs kan sparas tills dess den börjat ruttna.

Asiatisk schalottenlök är pyttesmå svårskalade lökar med fin arom och smak. Löken är extra känslig för oxidation vilket ger besk och tråkig smak. Nyhackad skall den därför användas snarast.SÅ ANVÄNDS SCHALOTTENLÖK


Schalottenlök kan användas som annan lök, men är en dyr vara. Bör därför användas med urskiljning och passar till rätter med finstämd smak och särskilt till såser. Mjukfräst och sjuden i vinäger eller annan syra är den klassisk till franska vinsåser (se recept Mannerströms rödvinssås) och till fina smörsåser som bearnaise (se dito recept). Utmärkt god att glasera och servera som tillbehör (se recept Bräserad glaserad lök). Passar råhackad i en elegant sallad. För den som flitigt använder löken till exempel restaurangkök är bananlöken praktisk för att den är så mycket lättare att skala. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se filmer via länkar nedan.


Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Film: Crispy Fried Shallots

Film: Cooking with shallots

Film: Glaed shallots

Recept med Schalottenlök

Det finns 208 recept med Schalottenlök