Grupper inom
Höstpotatis, vinterpotatis:
Höst- och vinterpotatis tas upp på sensommaren (höst och vinter syftar på ätperioden). Potatisen har då vuxit till sig ordentligt och fått mogna i jorden. Blasten dödas innan upptagning vilket ger hårdare skal och knölarna tål bättre hantering och lagring under lång tid. Höst- och vinterpotatis odlas i en mängd olika sorter och man skiljer på fast eller mjölig egenskap. Se respektive sort i högerkolumnen. Läs mer > Om potatis.
Optimal lagring: Mörkt vid temperatur 3-5°C och luftfuktighet 95-100%. Lagringstid 8-10 månader. Hållbarhet i kylskåp är många veckor från packningsdag.
VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING HÖST- OCH VINTERPOTATIS
Höst- och vinterpotatisar är fullvuxna potatisar och därför i allmänhet stora.
Råvikt Råkalad Kokning Tillagad av råvikt Liten 125 g -20% -2% ca 95 g 75% Medel 150 g -15% -2% ca 125 g 83% Stor 175 g -10% -2% ca 150 g 85%
Skalad
potatis
Portionsberäkning: Normalportion som tillbehör cirka 200 gram tillagad vikt. Motsvarar cirka 250 gram råvikt om potatisen äts skalad. Potatis som skalas innan kokning viktminskar cirka 15%, skalad efter kokning cirka -10%. Potatis som steks tappar mer vikt än om potatisen kokas.
SÅ ANVÄNDS HÖST- OCH VINTERPOTATIS
Potatis är det vanligaste tillbehöret till kött och fisk. Potatis äts kokt hel, mosad eller stuvad, råstekt tärnad eller skivad, eller först kokt och sedan stekt, samt friterad som chips eller pommes frites (se Recept > Potatis till maten). Klyftad kan den ugnsstekas. Höst- och vinterpotatis äts vanligtvis skalad och passar speciellt bra att tillaga klassiska potatisrätter som Janssons frestelse, kroppkakor, palt, rårakor och raggmunk (se Recept > Potatisrätter). Läs mer > Så tillagas rotfrukter.
Koktid höst- och vinterpotatis: Höst/vinterpotatis: 30- 45 minuter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04
Läs mer
Recept med Höstpotatis, vinterpotatis
Det finns 24 recept med Höstpotatis, vinterpotatis
-
Halstrad lax med varm senapsdressing
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ölandskroppkakor, klassiska öländska kroppkakor
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling i ugn med stjärnaniskompott
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Kungshagens laxdröm - potatismos med lax (tillbehör)
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Barnens Bästa
-
Surströmmingsklämma
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatismos med skal och vitlök
Tid: 30 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grönkålssallad på blå kongo med äpple och feta
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef