Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Skaldjursfond koncentrerad
(hummerfond, skaldjursbuljongtärning)
glace de fruit de mer, fumet de fruit de mer
Koncentrerad skaldjurs- eller hummerfond är en koncentrerad ljus buljong/fond som antingen är en trögflytande vätska (fr. glace de fruit de mer), eller ett extrakt i form av pulver, eller tärning (fr. fumet de fruit de mer ). Koncentrerade fonder finns att köpa i handeln och är ett alternativ för dagens moderna hushåll som sällan kokar fonder.
- Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en buljong/fond. - Smak: Smak av skaldjur, stark sälta.
- Alternativ vara: Kan eventuellt ersättas med fiskfond.
- Försäljning: Säljs allmänt som täring eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar.
- Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp.
SÅ ANVÄNDS KONCENTRERAD SKALDJURSFOND
Koncentrerad skaldjursfond späds med vatten för att efterlikna traditionell skaldjursfond, som används som grund i soppor och såser, samt som smaksättare i diverse rätter. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta. Läs mer i avsnitt > Skaldjursbuljong, skaldjursfond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Skaldjursbuljong, skaldjursfond
Recept med Skaldjursfond koncentrerad
Det finns 24 recept med Skaldjursfond koncentrerad
-
Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Homard Thermidor - gratinerad hummer
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Skaldjurslasagne
Tid: 55 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Enkel laxfilé i hummersås
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bisque de homard, krämig hummersoppa
Tid: 14 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fiskgratäng med mathavre
Receptgivare:
-
Kryddstark krabbsoppa
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hummerförrätt med tre sorters kaviar
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hummersoppa (förrätt)
Tid: 14 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hummer med ingefärssås (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan