Sötsur sås förknippas vanligtvis med asiatisk mat. Vem har väl inte provat friterade räkor eller vårrullar med sötsur sås på någon kineskrog? Sötsura såser kan indelas i milda och starka såser och variationsrikedomen är stor. Läs mer > Om sötsura såser. Starka dito se > Om chilisåser. Se även > Färdig sojasås, om soja.
SÅ ANVÄNDS SÖTSUR SÅS
Sötsura såser används som sås (dippsås) till mat eller som smaksättare av mat. I Kina och intilliggande länder äter man sötsur sås såväl till wokad fisk som till skaldjur och wokat kött samt till färska eller wokade grönträtter. Passar också till grillad mat. Klassiskt till fläskkött och anka. Utmärkt som förrättsdipp.
Vin: Sötsura såser är vinmässigt knepigt. Kryddigt eller vin med uttalad karaktär och lite sötma kan fungera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12
Läs mer
Recept med Färdiga sötötsura såser
Det finns 13 recept med Färdiga sötötsura såser
-
Friterade ostbollar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tigerräkor på spett (förrätt)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sojagrillade skivade tjocka revbensspjäll
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chicken nuggets
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pot stickers - kinesiska färsknyten
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fläskfilé sweet´n sour
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Friterade panerade jätteräkor
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade kycklingdelar
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kungskrabba Chinoise (förrätt)
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan