För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig cumberlandsås

(Om cumberlandsås)

Engelsk översättning cumberland sauce

Fransk översättning sauce cumberland

Italiensk översättning salsa cumberland

Tysk översättning Cumberland Sosse

Spansk översättning salsa cumberland

Cumberlandsås är en klassisk engelsk kall söt fruktsås, som traditionellt serveras till kall fågel eller viltkött och i Sverige ofta till paté. Det finns olika versioner av såsen men vanliga ingredienser är röda vinbär eller lingon, vinbärsgelé, portvin eller bordeauxvin, apelsin, ingefära, senapspulver, peppar och vinäger. Se recept > Cumberland sauce.

Historia: Såsen omnämns tidigast 1817 och är namngiven efter hertigen av Cumberland. Ursprungligen från Tyskland där man smaksatte fruktsås med sur vindruvsjuice eller vinäger. Enligt The Gastronomic Regenerator (1846) är det en portvinssås smaksatt med sevillaapelsiner och senapspulver som serveras till vildsvinshuvud.


SÅ ANVÄNDS CUMBERLANDSÅS

Cumberlandsås serveras allmänt till kalla smakrika kötträtter. I Sverige vanligen till paté. Det är en söt sås, men klassas som "senapssås" för att senap ingår. Läs mer > Om senapssåser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig cumberlandsås

Det finns 2 recept med Färdig cumberlandsås