cumberland sauce
sauce cumberland
salsa cumberland
Cumberland Sosse
salsa cumberland
Cumberlandsås är en klassisk engelsk kall söt fruktsås, som traditionellt serveras till kall fågel eller viltkött och i Sverige ofta till paté. Det finns olika versioner av såsen men vanliga ingredienser är röda vinbär eller lingon, vinbärsgelé, portvin eller bordeauxvin, apelsin, ingefära, senapspulver, peppar och vinäger. Se recept > Cumberland sauce.
Historia: Såsen omnämns tidigast 1817 och är namngiven efter hertigen av Cumberland. Ursprungligen från Tyskland där man smaksatte fruktsås med sur vindruvsjuice eller vinäger. Enligt The Gastronomic Regenerator (1846) är det en portvinssås smaksatt med sevillaapelsiner och senapspulver som serveras till vildsvinshuvud.
SÅ ANVÄNDS CUMBERLANDSÅS
Cumberlandsås serveras allmänt till kalla smakrika kötträtter. I Sverige vanligen till paté. Det är en söt sås, men klassas som "senapssås" för att senap ingår. Läs mer > Om senapssåser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Recept med Färdig cumberlandsås
Det finns 2 recept med Färdig cumberlandsås
-
Leverpaté med cumberlandsås
Tid: 2 tim (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk leverpastej med cumberlandsås
Tid: 1 tim 55 min (+ 8 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan