Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 156

GBR (GI) / port: 1
Recept: 623 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 1%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 20.0 st små 74%
Citronpeppar 1.0 msk 3%
Tillbehör:
Sötsur sås 1.5 dl 23%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Om sötsura såser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Sätt på utegrillen eller ugnsgrillen. Lägg grillspetten i vatten, helst i 1 timme, så brinner de inte upp.
- Skala räkorna men behåll stjärtstumpen.
Pensla med matolja och krydda med citronpeppar eller dylikt. - Grilla räkorna 3-5 minuter per sida beroende av hur stora räkorna är. När de blivit rödvita i färgen är de klara. Salta lätt.
- Servera gärna med någon sötsur sås till.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor. Dessa odlas i mangroveträsken som skyddar kust och risodlingar. Dammarna blir fort förorenade och hotar miljön. Räkorna är även förorenade med kemikalier etc. Fråga i stället efter vildfångad. Läs mer > Tigerräkor ett miljöhot.
Passar till
Fler recept inom Förrätt med räkor, kräftor
Liknande recept som Grillade tigerräkor på spett (förrätt)
-
Klassisk räkcocktail (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Räksmörgås på rågkaka (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkfyllda avokados (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Avokadosallad med havskräftor (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Havskräftfyllda avokados (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ångkokta japanska jätteräkor (förrätt)
Tid: 18 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jätteräkor med chili och ingefära (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Firecracker prawns, friterade jätteräkor i filodeg med sötsur sås ¤
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tigeraperitif (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor (förrätt)
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan