Färdiga sötötsura såser

Färdiga sötötsura såser

Sötsur sås förknippas vanligtvis med asiatisk mat. Vem har väl inte provat friterade räkor eller vårrullar med sötsur sås på någon kineskrog? Sötsura såser kan indelas i milda och starka såser och variations­rikedomen är stor. Läs mer > Om sötsura såser. Starka dito se > Om chilisåser. Se även > Färdig sojasås, om soja.


SÅ ANVÄNDS SÖTSUR SÅS

Sötsura såser används som sås (dippsås) till mat eller som smaksättare av mat. I Kina och intilliggande länder äter man sötsur sås såväl till wokad fisk som till skaldjur och wokat kött samt till färska eller wokade grönträtter. Passar också till grillad mat. Klassiskt till fläskkött och anka. Utmärkt som förrättsdipp.

Vin: Sötsura såser är vinmässigt knepigt. Kryddigt eller vin med uttalad karaktär och lite sötma kan fungera.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12