Kålrot

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kålrot

(kålraps, nordens apelsin, Så tillagas kålrot)

Latin: Brassica napus ssp. napobrassica

Engelsk översättning swede, turnip, rutabaga /USA/

Fransk översättning chou navet, rutabaga

Italiensk översättning cavolo navet, rutabaga

Tysk översättning Steckrübe, Kohlrübe

Spansk översättning rutabaya, nabo sueco

Kålrot är en underart i familj korsblommiga växter tillhörande kålväxter. Det är en tvåårig ört med grenig stjälk, flikiga blad och gula blommor i kvastlika ställningar. Det är den köttiga, runda stjälkbasen ("roten") som används i matlagningen. Roten är grön, gröngul eller rödviolett, med fast fruktkött som är svagt gultorange eller vitt. Kålrot är en gammal kulturväxt med ursprung antingen från Sibirien eller Nordeuropa och speciellt omtyckt i Sverige, Norge, Ryssland och Tyskland. Kålrot tål kallare klimat och växer i hela Sverige.

  • Smak: Fast fruktkött med mild kålsmak som ung, äldre och större rovor har kraftigare kålsmak. När den tillagas får den en lätt sötaktig smak.
  • Kockskolans matupplevelse (1-5): En utmärkt rotsak som tyvärr används allför sällan. Pikant sötaktig smak som sätter piff på tillvaron (4).
  • Alternativ: Gulbeta, polkabeta, majrova.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om, svenskodlad från augusti till februari.
  • Förvaras kallt i kylskåp +2 till +4°C. Ej i plastpåse. Hållbar i flera månader upp till ett halvår.
  • Optimal lagring: Temperatur 0°C, luftfuktighet 95%, lagringstid 6 månader.

Köpråd: Vi bör äta mer rotsaker och kålrot är ett bra alternativ. Nyttig smalmat, gott, mycket prisvärt och skonsamt för miljön.

Hälsa
: Kålrot är rik på C-vitamin, och har kallats för "nordens apelsin".

Miljö: Ett bra miljöval, i synnerhet den svenskodlade.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING KÅLROT

Normalvikt i butik: En kålrot i handeln väger vanligen från 0,5 till 1.5 kg. När man skalar en kålrot försvinner 10-20%.

Ansa: Dela kålroten och lägg den med insidan ner mot skärbräda. Skär bort ytterskalet uppifrån och ner med en vass kniv.


Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Kålrot styck

900 g

-15 %

-10 %

 700 g

77 %


Portionsberäkning: Kålrot är ett alternativ till potatis på olika sätt och portionsberäknas på samma sätt. Räkna med 250 gram (200g skalad) per normalportion som tillbehör till mat.



SÅ ANVÄNDS KÅLROT

Kålrot var förr, tillsammans med rova, en viktig basföda för såväl människor som för husdjur. Numera en ganska bortglömd utmärkt vara. Tidiga, mindre kålrötter har mild kålsmak och kan rivas eller finstrimlas som råkost. Större exemplar tärnas och används till rotmos, i grytor, soppa, gratänger eller brynta som tillbehör till kött-, färs- och korvrätter. Den kan också kokas och användas som tillbehör på motsvarande sätt som potatis. Friterad kan det användas som snacks eller som dekoration av mat. 

Klassisk kolrotsrätt:

  • Rotmos som tillbehör till fläsklägg eller korv. Rotmos är mos av kålrot blandat med potatis och morot.


SÅ TILLAGAS KÅLROT

Tillagningstid: Kålrot kan tillagas i en timme eller längre. Kålrot faller inte sönder och blir inte torr pga lång tillagningstid. Alltså inte så noga med att passa tiden.

Råriven kålrot: Tidiga mindre kålrötter har mild kålsmak.
De kan med fördel rivas till råkost, gärna blandad med annan råkost.

Koka kålrot: Kålrot skalas, skärs i mindre bitar och kokas som potatis med salt.
Koktid för färska, mindre bitar 8-12 minuter. Koktid äldre kålrot i bitar upp till 35 minuter.
Känn med sticka för att avgöra när klart. Med fördel kan den vara lätt hård, al dente.
Rotmos = Mosad kålrot uppblandad med lite potatis och morot.

Steka kålrot: Skala och tärna kålroten. Stek den i smör eller olja 5-10 minuter.
Tärningarnas storlek avgör stektid. Kortare stektid än potatis. Provsmaka. För bräsering gäller samma tid.
Kålrot kan också wokas i tärningar eller grillas i skivor.

Ugnslaga kålrot: Sätt ugnen på 125-175°C. Skala och skär i bitar eller tärna.
Fetta in en ugnsform eller plåt. Sätt in i ugn 20-60 minuter. Tiden gör inte stor skillnad på resultatet.
Bitarnas storlek avgör stektid. Känn med sticka eller provsmaka.

Fritera kålrot: Värm upp frityrolja till 190°C. Skala och hyvla kålrotsblad med osthyvel eller potatisskalare.
Fritera i cirka 1 minut tills lätt brun yta. Fritera lite i taget. Ta ur med hålslev eller tång.
Låt rinna av på hushållspapper. Lättsalta.

© © Kunskapskokboken. Reviderat 2010-02

Läs mer

Majrova

Gulbeta

Polkabeta

Om fritering

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

You Tube: Om kålrot

Bild: Kålrotsodling

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Kålrot

Det finns 46 recept med Kålrot