
Foto: Film: WikiHow, garlic butter sauce
Creamy garlic Butter Sauce, engelsk falsk smörsås med vitlök
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 58

GBR (GI) / port: 0
Recept: 233 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Smör 2.0 gram 6%
Vitlök 2.0 klyftor 7%
Vetemjöl 2.0 msk 27%
Buljong 2.0 dl 7%
Mjölk 2.0 dl 52%
Persilja finhackad 2.0 msk 1%
Smaksättningsalternativ:
Oregano 0%
Basilika 0%
Koriander 0%
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "WikiHow" under bilden ovan. I filmen visas tre varianter av vitlökssås, varav "creamy" framgår här. Den kallas creamy för att vetemjöl gör såsen fyllig (grädde ingår inte vanligtvis).- Skala och pressa vitlök.
- Smält smör i panna eller kastrull. Stek löken glansig utan att bränna.
- Tillsätt vetemjöl och vispa samman.
- Tillsätt buljong och mjölk. Låt sjuda under omrörning tills såsen börjat att tjockna.
- Smaksätt med salt, peppar och finhackad eller torkad persilja.
- Passar till fisk och ljust kött.
Kockens kommentar
Såsen är en falsk smörsås för att den innehåller mindre än 50% smör vilket en smörsås skall innehålla. Förr fanns i England bara en sås till all slags mat kallad Melted butter sauce, medan man i Frankrike hade 100-tals. Såsen innehöll mycket lite eller inget smör alls. Originalsåsen är numera bortglömd, i stället är dagens engelska butter sauce varianter av vit grundsås förstärk med smör och oftast smaksatt med vitlök. Läs mer > Om smörsåser.Filmens två andra såser är helt enkelt smält smör smaksatt med vitlök och andra kryddor.
Alternativ
Fler recept inom Smörsåser ¤
Liknande recept som Creamy garlic Butter Sauce, engelsk falsk smörsås med vitlök
-
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brynt smör, beurre noisette (beurre noir)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel citronsmör till stekt fisk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre blanc Nantais ou Anjou, klassisk fransk ljus fisksås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Beurre citron, smörsås med citron
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Beurre au citroné, ett annat namn på hollandaise
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Beurre rouge, röd smörsås till stekt kött
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel söt rödvinssmörsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Smörsås med fiskrom
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan