Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås

Foto: Film: La Palais des Saveurs

Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås

Lägg till ingredienser

Antal dl: 8

Smör

20.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

msk

Mjölk

2.0 

dl

Creme fraiche (34% fett)

2.0 

dl

Hummersoppa

1.0 

burk

Konjak/brandy

 

 

Salt

 

 

 

Tillval:

 

Kajennpepparpulver

 

 

Hummerfond konc.

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 159

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1275 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 103 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 20.0 gram 11%

Vetemjöl 2.0 msk 5%

Mjölk 2.0 dl 9%

Creme fraiche (34% fett) 2.0 dl 51%

Hummersoppa 1.0 burk 24%

Konjak/brandy 0%

Salt 0%

 

Tillval:

Kajennpepparpulver 0%

Hummerfond konc. 0%

 

Kockskolan:

Om vita såser > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "la Palais" under bilden ovan.

  1. Smält smöret i kastrull eller stekpanna. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt mjölk och vispa ut mjölet så att det löses upp.
  2. Tillsätt hummersoppa och låt småkoka i 15 minuter. Smaka av med konjak och salt. Eventuellt också med lite kajennpeppar och koncentrerad hummerfond.

Såsen passar till fisk- och skaldjursrätter. Till  exempel till Bouchée à la Nantua som är en vol-au-vent fylld med bitar av havskräftor i denna sås.

Kockens kommentar

Detta är ett förenklat recept där hummersoppa används. I Aguste Escoffiers recept ingår i stället kräftsmör tillagad på smör, kräftor, grönsaker och kryddor (se dito recept). Såsen tillreds på béchamelsås (vit grundsås) med lika mängd koncentrerad silad kräftspad och matlagningsgrädde, som kokas ner till 2/3-dels volym. !00 gram kräftsmör, 1 msk konjak och lite kajennpeppar vispas ner, varefter såsen silas. Ger 2 dl sås.

Nantua
är en kommun i franska Alperna, historiskt känd för sina sötvattenskräftor. Namnet används i kulinariska sammanhang om denna sås eller rätter med denna sås.

Fler recept inom Vita såser, bechamelsåser

Liknande recept som Sauce Nantura, fransk krämig skaldjurssås