Mandelflarn eller mandelrulle (toscaflarn, krokantrulle)

Foto: Dansukker ¤

Mandelflarn eller mandelrulle (toscaflarn, krokantrulle)

Lägg till ingredienser

Antal stora flarn: 24

Sötmandel skalad

75.0 

gram

Strösocker

100.0 

gram

Smör el. margarin

100.0 

gram

Mjölk

2.0 

msk

Sirap ljus

1.0 

msk

Vetemjöl

2.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om småkakor >

 

 

Om flarn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 522

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1676 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 38%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 13 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandel skalad 75.0 gram 27%

Strösocker 100.0 gram 24%

Smör el. margarin 100.0 gram 43%

Mjölk 2.0 msk 1%

Sirap ljus 1.0 msk 4%

Vetemjöl 2.0 msk Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om småkakor > Äts ej

Om flarn > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skålla och skala mandlar. Hacka eller flisa dem.
  2. Förvärm ugenen på 175°C.
  3. Smet: Blanda socker, matfett, mjölk, sirap och mjöl i en kastrull på svag värme och rör om tills fettet har smält. Obs! Får ej koka. Ta av från värmen och tillsätt mandeln.
  4. Klicka ut med tesked smet i högar på ugnsplåt med bakplåtspapper. Klicka ut glest (12 st/plåt), smeten flyter ut i ugnsvärmen.
  5. Grädda mitt i ugnen till gyllenbrun färg i cirka 5 minuter. Låt svalna och stelna. Förvara torrt. Kan frysas i 3 månader.
  6. Forma: I stället för platta flarn kan de formas som skålar genom att lägga dem på uppochner­vända glas eller koppar några minuter efter det att de kommer ut ur ugnen. De kan också formas på en stav till rullar och fyllas med kräm (se nedan).

Kockens kommentar

Flarnskålar kan fyllas med allehanda godsaker som glass, frukt, vispad grädde, chokladmousse och liknande till en elegant efterrätt.

Mandelrulle även kallat toscaflarn eller krokantrulle kan fyllas med grädde smaksatt till exempel med kardemumma, vaniljkräm, chokladmousse och liknande (se recept på fyllning via länk nedan). Ändarna brukar sedan doppas i smält choklad.

Alternativ

Konditorcreme, dansk vaniljkräm

Äkta tjock vaniljkräm

Chokladmousse

Mandelflarn

Vallmo- och sesamflarn

Kattungar

Fler recept inom Klickkakor, flarn

Liknande recept som Mandelflarn eller mandelrulle (toscaflarn, krokantrulle)