Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 84

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1002 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 2%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Koljafilé 800.0 gram 64%
Ägg 1.0 styck 6%
Potatismjöl 2.0 msk 8%
Salt 0.5 msk 0%
Mjölk 3.5 dl 21%
Kockskolan:
Så ugnslagas fisk > Äts ej
Om fiskpaté > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Sätt ugnen på 120ºC.
- Mixa i matberedare fisk, ägg, potatismjöl, mjölk och salt till grov smet. Smeten skall vara ganska lös.
- Pudding: Smörj en brödform. Fyll formen, men inte ända upp. Tryck till med handen och dunka formen i bordet så att fisksmeten packar sig. Jämna till ytan och torka ren kanten.
- Ugn: Sätt in i ugnen i 30-40 minuter. Puddingen är klar när den känns styv rakt igenom med ett lätt tryck med en sked. Den skall ha svällt lite och ha ljusbrun skorpa. Täck med aluminiumfolie om ytan blir för brun innan puddigen är klar.
- Ta ut puddingen. Lossa kanten med kniv och vänd den upp och ner.
- Skala räkor och garnera puddingen med dem.
- Puddingen sparas i kylskåp och kan värmas upp igen eller stekas i skivor.
Kockens kommentar
För att göra en fiskpaté bör fet fisk väljas, till exempel kolja, sej eller makrill. Steks puddingen vid för hög värme blir skorpan brun och innanmätet löst. Puddingen kan även tillagas i vattenbad. Färsen kan ätas kall eller varm och helst nylagad. Skivor kan stekas. Som tillbehör passar stekta eller kokta grönsaker och rotfrukter, samt en vit grundsås med kapris.
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Fiskpaté med räkor
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan