Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 172

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4373 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 9%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fransyska nötstek 1.5 kilo 56%
el. innanlår Äts ej
Bindgarn Äts ej
Kokspad:
Porter 3,5% 1.0 liter Äts ej
Svartvinbärssaft (konc.) 1.0 dl Äts ej
Sojasås 1.0 dl Äts ej
Timjan torkad 2.0 tsk Äts ej
Enbär } 10.0 styck Äts ej
Svartpeppar hel 10.0 styck Äts ej
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Sås:
Kokspad 8.0 dl %
Grädde 2.5 dl 21%
Vetemjöl 0.5 dl 2%
Salt och peppar 1.0 tsk 0%
Oxfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 1.2 kilo 18%
Sockerärter 300.0 gram 2%
Kockskolan:
Så lagas nötfransyska > Äts ej
Så lagas nötinnanlår > Äts ej
Så kokas nötstek > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Så kokas steken > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Förbered: Bind ihop köttet med bindgarn till en rundad stek. Sätt i en stektermometer. Skala och klyfta lök.
- Skumma: Ta fram en kastrull där köttet ligger trångt. Fyll på med vatten så att det täcker köttet. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter. Häll bort vattnet, skölj av steken och skölj ur kastrullen.
- Koka: Lägg tillbaka steken, tillsätt öl, saft, soja, lök och kryddor. Fyll på med vatten vid behov. Om det inte täcker helt så gör det inte så mycket, men köttet bör då vändas några gånger under koktiden.
- Koka upp på nytt. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i cirka 50 minuter per kilo till 60-70°C innertemperatur. Känn med stekgaffel eller tjock trästicka att det är mört.
- Ta av kastrullen från plattan. Låt steken ligga kvar i sitt spad i 20-30 minuter utan att täcka över.
- Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt sockerärter strax före servering och koka dem ett par minuter. Häll av vattnet i en sil.
- Sås: Sila och mät upp kokspad. Vispa ut mjöl i avsvalnat kokspad eller grädde och vispa ner i kokspadet. Koka upp och låt småkoka 3-5 minuter så att såsen tjocknar. Späd med spad vid behov. Smaka av med kryddor och oxfond.
- Servera stek med potatis, sockerärter och sås.
Kockens kommentar
Smaksättning varierar i olika recept, vilket kan vara vitlök, portvin, vitpepparkorn, oregano och persilja. Andra passande tillbehör kan vara kokt brysselkål, lättkokta morötter, svart vinbärsgelé och pressad potatis. Läs mer > Så kokas nötstek.Porterstek är ett svenskt begrepp för denna rätt som smaksatts med porteröl. I Englands är "a porterhouse" = värdshus eller pub som säljer porter. Porterhouse steak = T-benstek. Läs mer, klicka på ingrediens Porter.
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Klassisk kokt porterstek
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan