Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 193

Kcal / portion: 1113

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4450 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 14%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Skomakarbiff ¤ 800.0 gram 22%
Sidfläsk rökt 200.0 gram 18%
Purjolök 1.0 styck 1%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Sås:
Gul lök 1.0 styck 1%
Rödvin 2.0 dl 3%
Timjan färsk 4.0 kvistar 0%
Kalvfond avfettad 3.0 dl 1%
Maizena brun 0%
Svartpeppar 0%
Tillbehör:
Potatis 600.0 gram 9%
Mjölk 0.8 dl 1%
Vispgrädde 0.8 dl 6%
Smör 200.0 gram 33%
Salt 0%
Kockskolan:
Om skomakarlåda > Äts ej
Så pannsteks biff > Äts ej
Tillagning (45 min )
Se Tommy Myllymäki laga skomakarlåda, klicka på "Mitt Kök, Skomakarlåda" under bilden.
- Sås: Skiva löken tunt och stek den mjuk i smör. Tillsätt svålen från sidfläsket som ger smak till såsen. Tillsätt några kvistar timjan och rödvin. Låt såsen reducera till hälften. Slå på fonden. Låt sedan såsen koka ner till hälften på låg värme. Red den med lite maizena. Sila såsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Potatis: Koka potatisen mjuk. Mosa med potatisstöt och blanda med smör, mjölk och grädde medan potatisen är varm. Vispa upp till ett fluffigt potatismos.
- Stek: Skär ner sidfläsket till små kuber och strimla purjolöken fint.
- Salta och peppra köttet, stek sedan på hög värme i smör, 2-4 minuter per sida. Låt köttet vila innan servering, stek då sidfläsk och purjolöken krispigt.
- Servera med potatismos i botten, fortsätt med köttbiten, topp och stekt sidfläsk och purjolök. Häll på sås.
Kockens kommentar
Skomakarbiff (skomakarbit) är den bakre delen av biffraden. På biffens ovansida sitter en sena som skärs bort. Senan fortsätter ner i skomakarbiten och måste också skäras bort. Köttet får inte samma höjd som den främre delen av biffraden, men har samma fina smak och konsistens. Det går också bra att använda skivad biff. Recept med skomakarlåda tillagas ibland av annat kött som oxfilé, kalvfilé, prinskorv, köttfärs med mera (även torsk!). Kockskolan finner detta beklagligt. Klassiska recept bör förbli klassiska. Läs mer > Om skomakarlåda. Rödvinssåsen tillhör inte originalreceptet utan är Tommys tillägg.Alternativ
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Skomakarlåda
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan