Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 252

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 0
Recept: 591 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 26%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äggula 2.0 styck 17%
Rödvinsvinäger 1.0 msk 1%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Rosmarin färsk 0.5 kvist 0%
Chiliflingor 1.0 krm 0%
Olivolja 4.0 msk 76%
Vatten 2.0 msk 0%
Kapris 1.0 dl 4%
Kockskolan:
Om majonnässåser > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Patrik, Smaka & Se ¤
Tillagning (30 min )
- Skala vitlök. Repa av rosmarinblad från stammen. Finhacka kapris.
- Mixa med mixerstav, äggula, vinäger, rosmarin, chiliflakes och vitlök.
- Mixa ned olivolja först droppvis, sedan lite i taget till en tjock och homogen majonnäs. Läs mer > Om majonnässåser.
- Fortsätt att mixa och tillsätt vatten lite i taget för att späda majonnäsen till önskad tjocklek. Tillsätt kapris och smaka av med peppar. Ställ kallt.
- Servera till stekt/grillad fisk, kyckling eller kalv.
Kockens kommentar
Använd god olivolja. Det går också att använda olja från inlagda, grönsaker, soltorkade tomater eller liknande om man önskar sådan smaksättning. En variant är att smaka av såsen finhackade sardeller. Tillsätter man dessutom tonfisk under mixning och späder med kalvbuljong får man en vitello tonnato.Fler recept inom Oljesås, majonnässåser
Liknande recept som Vitlöks- och kaprismajonnäs
-
Majonnäs handslagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Majonnäs i mixer
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Rhode Islandsås, klassisk svensk sås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Karin Chädström
-
Remouladsås, Sauce Rémoulade
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Tartare (tartarsås), remouladliknade sås med hårdkokta äggulor
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk rödbetsmajonnäs
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Portugisisk mjölkmajonnäs utan ägg
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Misomajonnäs
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan