Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 827

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1654 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammhalskotlett 750.0 gram 48%
Kålrot 175.0 gram 3%
Morot 1.0 st stor 3%
Gul lök 2.0 styck 6%
Vetemjöl 2.0 msk 4%
Vatten 0.5 liter 0%
Vatten 0.5 liter Äts ej
Matolja 1.0 msk 7%
Smör 2.0 msk 12%
Tillval:
Tillbehör:
Potatis 400.0 gram 16%
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
Se film, klicka på "Scott Rea" under bilden ovan.
- Förbered: Skiva halsen i 2 centimeter skivor om detta inte utförts av butiken (se filmen). Ansa lök, kålrot och morot. Skär i större bitar.
- Pudra köttet med vetemjöl, till exempel i en plastpåse. I filmen tillsammans med salt och peppar, men bäst är att krydda senare för rätt mängd och smak.
- Bryn: Hetta upp olja i panna och bryn kotletterna på båda sidor i medelhög värme till gyllenbrun yta. Lägg över i gryta.
- Svetta: Tillsätt smör i pannan och fräs lök och rotsaker några minuter utan att bryna/bränna. Vänd flera gånger. Lägg i gryta.
- Sjud: Fyll på med vatten. Ju mer vatten desto tunnare smak. Koka upp. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 2-3 timmar, tills köttet lätt lossar från benet. Alternativt ställ in i ugn 125-150°C. Rör om några gånger, särskilt om vattnet inte täcker rotsakerna.
- Skala och koka potatis. Det kan ske i grytan mot slutet om mängden vätska är riklig.
- Smaka av med salt, peppar och andra smaksättare enligt eget önskemål. I filmen används bland annat worcestershiresås.
Kockens kommentar
Vatten som inte äts = överskottsspad. Portionsmängden är hög tack vare hög andel vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Lammhalskotlett.Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta
Liknande recept som Bräserad lammhalsragu, gryta
-
Dillkött av lamm
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammbog med pico de gallo och crème fraiche
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Navarin d’agneau, klassisk lammgryta med majrova eller kålrot
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt lammlägg
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärsdoftande lammgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelkokt lammbog
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gryta på lamm med primörer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sikbadj, tunisisk lammgryta
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lammtagine med dadlar och tomat
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Liverpool Scouse, klassisk brittisk lapskojs
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan