Bräserad lammhalsragu, gryta

Foto: Scott Rea

Bräserad lammhalsragu, gryta

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Lammhalskotlett

750.0 

gram

Kålrot

175.0 

gram

Morot

1.0 

st stor

Gul lök

2.0 

styck

Vetemjöl

2.0 

msk

Vatten

0.5 

liter

Vatten

0.5 

liter

Matolja

1.0 

msk

Smör

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillval:

 

Worcestershiresås

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

400.0 

gram

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 827

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1654 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 796 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammhalskotlett 750.0 gram 48%

Kålrot 175.0 gram 3%

Morot 1.0 st stor 3%

Gul lök 2.0 styck 6%

Vetemjöl 2.0 msk 4%

Vatten 0.5 liter 0%

Vatten 0.5 liter Äts ej

Matolja 1.0 msk 7%

Smör 2.0 msk 12%

Salt och peppar 0%

 

Tillval:

Worcestershiresås 0%

 

Tillbehör:

Potatis 400.0 gram 16%

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (3 tim )

Se film, klicka på "Scott Rea" under bilden ovan.

  1. Förbered: Skiva halsen i 2 centimeter skivor om detta inte utförts av butiken (se filmen). Ansa lök, kålrot och morot. Skär i större bitar.
  2. Pudra köttet med vetemjöl, till exempel i en plastpåse. I filmen tillsammans med salt och peppar, men bäst är att krydda senare för rätt mängd och smak.
  3. Bryn: Hetta upp olja i panna och bryn kotletterna på båda sidor i medelhög värme till gyllenbrun yta. Lägg över i gryta.
  4. Svetta: Tillsätt smör i pannan och fräs lök och rotsaker några minuter utan att bryna/bränna. Vänd flera gånger. Lägg i gryta.
  5. Sjud: Fyll på med vatten. Ju mer vatten desto tunnare smak. Koka upp. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 2-3 timmar, tills köttet lätt lossar från benet. Alternativt ställ in i ugn 125-150°C. Rör om några gånger, särskilt om vattnet inte täcker rotsakerna.
  6. Skala och koka potatis. Det kan ske i grytan mot slutet om mängden vätska är riklig.
  7. Smaka av med salt, peppar och andra smaksättare enligt eget önskemål. I filmen används bland annat worcestershiresås.

Kockens kommentar

Vatten som inte äts = överskottsspad. Portionsmängden är hög tack vare hög andel vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Lammhalskotlett.

Fler recept inom Kokt lamm, lammgryta

Liknande recept som Bräserad lammhalsragu, gryta