Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops

Foto: Arla ¤

Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Grytbitar nötkött

800.0 

gram

Vetemjöl

2.0 

msk

Smör till stekning

2.0 

msk

Gul lök

2.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Vatten

3.0 

dl

el. buljong/fond

 

 

Lagerblad

1.0 

blad

Kryddpeppar hel

6.0 

styck

 

Tillval:

 

Ansjovisfilé konserv

 

 

Vitkål strimlad

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

Rödbetor inlagda

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om kalops >

 

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2204 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 529 gram)

Ingredienser

Visa:

Grytbitar nötkött 800.0 gram 52%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Smör till stekning 2.0 msk 9%

Gul lök 2.0 styck 5%

Morot 1.0 styck 2%

Vatten 3.0 dl 0%

el. buljong/fond 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Kryddpeppar hel 6.0 styck 0%

 

Tillval:

Ansjovisfilé konserv 0%

Vitkål strimlad 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 24%

Rödbetor inlagda 200.0 gram 5%

 

Kockskolan:

Om kalops > Äts ej

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (20 min + 2 tim )

Klassisk kalops, skånsk kalops:

  1. Köttet kan vara välhängt oxkött av högreven, tunna bringan e.d. Skär det i lagom stora kuber (3-4 cm). Skala och klyfta lök. Skrapa och skiva morot.
  2. Bryn kött och grönsaker i väl brynt smör i en stekgryta. Pudra över lite mjöl, krydda och späd på med vatten. Lägg på grytlocket och låt kalopsen puttra i ett par timmar tills köttet blir riktigt mört. Rör om några gånger och se till att det inte kokar tort.
  3. Koka potatis under tiden.
  4. Till sist kan man, enligt gamla mamseller, spetsa smaken med ett par väl rensade ansjovisfiléer eller tillsätta lite ansjovisspad i grytan.
  5. Kalopsen serveras direkt ur stekgrytan i sin osilade sås - det är det som är det "skånska" - med nykokt potatis och goda inlagda rödbetor.


Kålkalops:

  1. Strimla vitkål. Bryn det och låt koka med i grytan.

Kockens kommentar

Kalops är klassisk svensk husmanskost, en enklare variant av fransosens Boeuf bourguignon. Kalops är mest känd som Skånsk kalops. En variant är kålkalops som är Dalslands landskapsrätt. Läs mer > Om kalops. Läs mer om grytbitar nöt, klicka på ingrediensen.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Alternativ

Boeuf bourguignon

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops