Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 368

GBR (GI) / port: 0
Recept: 735 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 22%
Fett: 9%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Biff med fettkappa 500.0 gram 71%
Koshersalt 0%
Matolja till stekning 2.0 msk 32%
Smör 30.0 gram 30%
Timjan 4.0 kvistar 1%
Vitlök 2.0 klyftor 2%
Fettreduktion -30.0 gram -36%
Om fettreduktion > Äts ej
Aluminiumfolie Äts ej
Kockskolan:
Så pannsteks biff > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Simply Elegant" under bilden.
- Skär biffen i 4 centimeter tjocka skivor. Låt rumstemperera i en timme. Skala och krossa vitlök. Torka noga av all fukt från köttytan med hushållspapper. Salta och peppra.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Tillagningstid ej medräknad.
- Stek: Hetta upp en (gjutjärns-)panna på högsta värme. Tillsätt lite neutral olja när pannan är het. Börja med att bryna fettkappan i cirka 1 minut. Lägg ner steken och låt steka i 3 minuter och 45 sekunder på var sida.
- Sänk värmen till medellåg. Bryn även den andra kanten. Lägg ner biffen. Tillsätt smör, vitlök och timjan. Låt steka ett par minuter samtidig som steken öses med stekfett med en sked. Vänd och gör likadant med den andra sidan.
- Vila: Lägg biffen på aluminiumfolie. Ös lite stekfett på ytan. Packa in biffen med folien och låt vila i 10 minuter.
- Servera: Servera hel bit eller skär köttet i tjocka skivor.
Kockens kommentar
New York Strip Steak är biff av hög kvalitet med en del av fettkappan kvar, som skärs i tjocka skivor. Detta är en rejäl portion kött på närmare 200 gram tillagat kött.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Koshersalt är vanligt salt fast lite grovkornigare. Läs mer, klicka på ingrediensen. I brist på sådan använd flingsalt eller vanligt salt.
Fettreduktion: Allt stekfett äts inte. För att få rätt portions- och näringsberäkning har fettmängden reducerats. Läs mer > Om fettreduktion.
Passar till
Fler recept inom Biff, ryggbiff
Liknande recept som New York Strip Steak, 4 cm biff
-
Helstekt biff med rotsaksbearnaise
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Ryggbiff med portvinssås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ryggbiff med bearnaise och bakpotatis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saftigaste ryggbiffen?
Tid: 11 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Skomakarlåda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki, Mitt Kök
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
T-benstek med wasabidressing och bakad potatis
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Biff Stroganoff - strimlad nötbiff
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flamberad pepparbiff
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan