Wienerkammar (kammar)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Wienerkammar (kammar)

Lägg till ingredienser

Antal kammar (8 st/plåt) : 32

Vetemjöl

8.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Standardmjölk (röd)

2.5 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Strösocker

2.0 

msk

Margarin fast

300.0 

gram

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

150.0 

gram

Vatten

 

 

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Pärlsocker

1.0 

dl

Sötmandel hackad

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 438

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 4

Recept: 5579 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 26%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 40 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 8.0 dl 30%

Salt 1.0 krm 0%

Standardmjölk (röd) 2.5 dl 3%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Ägg 1.0 styck 1%

Strösocker 2.0 msk 2%

Margarin fast 300.0 gram 38%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 150.0 gram 12%

Vatten 0%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Pärlsocker 1.0 dl 6%

Sötmandel hackad 1.0 dl 5%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (10 min + 3 tim )

  1. Deg: Tillred "svensk" wienerbrödsdeg enligt recept Svenska wienerbröd. Grundreceptet och ingredienslistan räcker till 32 kammar.

    Tillred inte en mindre deg om färre bröd önskas. Baka hel sats och dela utkavlad deg (ej vikt deg) i två delar (à 16 bröd) eller fyra delar (à 8 bröd) . Den del som inte används kan sparas inplastad i kylskåp i 1-2 dagar eller frysas i 2-3 månader. Läs mer > Om smördegar.

Tillredning halv sats, 2 plåtar = 16 kammar:

  1. Fyllning: Riv eller finfördela mandelmassa i små bitar. Rör samman med lite vatten till en smidig och bredbar smet.
  2. Kavla ut degen till en platta 30x32 cm. Bred ut fyllning på mittersta tredjedelen. Vik sidorna över fyllningen så att de bildar 3 lager (3-slag). Skär längden i 8 bitar à 4 cm. Skär 4 jack (= "fingrar"), 2 cm långa i ena långsidan på varje bit. 
  3. Lägg bröden på ugnsplåt med bakplåtspapper. Böj kammar lite så att jacken öppnar sig. Låt jäsa i 1-1½ timme utan att täcka över. 
  4. Förvärm ugnen till 250°C
  5. Garnering: Pensla bröden med uppvispad ägg. Strö över pärlsocker och hackad mandel.
  6. Grädda mitt i ugn i cirka 7 minuter. 
  7. Låt svalna på galler. Bör ätas nygräddade.

Kockens kommentar

Kammarna kan bakas utan fyllning. En alternativ fyllning är hackade nötter blandat med smör och socker.

Tillhörande recept

Wienerbrödsdeg - grundrecept

Hemlagad mandelmassa

Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤

Liknande recept som Wienerkammar (kammar)