Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 438

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 4
Recept: 5579 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 26%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 8.0 dl 30%
Salt 1.0 krm 0%
Standardmjölk (röd) 2.5 dl 3%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Ägg 1.0 styck 1%
Strösocker 2.0 msk 2%
Margarin fast 300.0 gram 38%
Fyllning:
Mandelmassa färdig 150.0 gram 12%
Vatten 0%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Pärlsocker 1.0 dl 6%
Sötmandel hackad 1.0 dl 5%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 3 tim )
- Deg: Tillred "svensk" wienerbrödsdeg enligt recept Svenska wienerbröd. Grundreceptet och ingredienslistan räcker till 32 kammar.
Tillred inte en mindre deg om färre bröd önskas. Baka hel sats och dela utkavlad deg (ej vikt deg) i två delar (à 16 bröd) eller fyra delar (à 8 bröd) . Den del som inte används kan sparas inplastad i kylskåp i 1-2 dagar eller frysas i 2-3 månader. Läs mer > Om smördegar.
Tillredning halv sats, 2 plåtar = 16 kammar:
- Fyllning: Riv eller finfördela mandelmassa i små bitar. Rör samman med lite vatten till en smidig och bredbar smet.
- Kavla ut degen till en platta 30x32 cm. Bred ut fyllning på mittersta tredjedelen. Vik sidorna över fyllningen så att de bildar 3 lager (3-slag). Skär längden i 8 bitar à 4 cm. Skär 4 jack (= "fingrar"), 2 cm långa i ena långsidan på varje bit.
- Lägg bröden på ugnsplåt med bakplåtspapper. Böj kammar lite så att jacken öppnar sig. Låt jäsa i 1-1½ timme utan att täcka över.
- Förvärm ugnen till 250°C
- Garnering: Pensla bröden med uppvispad ägg. Strö över pärlsocker och hackad mandel.
- Grädda mitt i ugn i cirka 7 minuter.
- Låt svalna på galler. Bör ätas nygräddade.
Kockens kommentar
Kammarna kan bakas utan fyllning. En alternativ fyllning är hackade nötter blandat med smör och socker.
Tillhörande recept
Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤
Liknande recept som Wienerkammar (kammar)
-
Klassisk wienerbrödsdeg, wienerdeg, wienerbrødsdej
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdeg
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte croissant, croissantdeg
Tid: 1 tim 15 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Remonce, smörkräm till danska wienerbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
Tid: 3 tim 10 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska wienerbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Croissants, pains au chocolate
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerkammar (kammar)
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan