Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd

Foto: Film: Kvalimad, Wienerbrød

Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd

Lägg till ingredienser

Antal bröd (6 per längd à 5 cm): 18

Deg:

 

Vetemjöl

375.0 

gram

eller

6.2 

dl

Standardmjölk (röd)

2.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

eller

50.0 

gram

Strösocker

3.0 

msk

Smör mjukt

50.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Smör kallt

375.0 

gram

Degsporre >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Alternativ:

 

Smördeg färdig

 

 

 

Marcipanremonce:

 

Smör mjukt

50.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Marsipan }

50.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Standardmjölk (röd)

1.0 

msk

Strösocker

1.0 

dl

Hasselnötter hackade

0.5 

dl

 

Glasyr:

 

Florsocker

0.5 

dl

Vatten

 

 

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 441

Kcal / portion: 350

GBR (GI) / port: 4

Recept: 6296 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 30%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 79 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 375.0 gram 21%

eller 6.2 dl %

Standardmjölk (röd) 2.0 dl 2%

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 0%

eller 50.0 gram %

Strösocker 3.0 msk 3%

Smör mjukt 50.0 gram 6%

Ägg 1.0 styck 1%

Smör kallt 375.0 gram 43%

Degsporre > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Alternativ:

Smördeg färdig 0%

 

Marcipanremonce:

Smör mjukt 50.0 gram 6%

Strösocker 0.5 dl 3%

Marsipan } 50.0 gram 3%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Standardmjölk (röd) 1.0 msk 0%

Strösocker 1.0 dl 6%

Hasselnötter hackade 0.5 dl 3%

 

Glasyr:

Florsocker 0.5 dl 2%

Vatten 0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "Kvalimad" under bilden ovan.

  1. Wienerbrödsdeg: Tillred 1 sats deg enligt recept > Klassisk wienerbrödsdeg. Där finns också film som visar tillredningen.

Danska wienerbröd (3 längder, 1 plåt = 18 bröd):

  1. Marcipanremonce: Blanda alla ingredienser till en jämn, geggig smet. Ställ in i kylskåp. Det finns olika slags remonce att välja på, se recept via länk nedan.
  2. Längd: Ta ut degen och kavla ut den 40 cm lång och 40 cm bred för tre längder. Dela i längder med vass kniv eller degsporre. Lägg ut en sträng remonce längsmed i mitten. Vik över kortsidornas kanter och tryck till så att degen fastnar. Vik den ena långsidan över remoncen och sedan den andra däröver. Tryck till med handflatan i mitt­strängen så att degen fäster i varandra. Lägg över på ugnsplåt med bakplåts­papper. Låt degen jäsa i en ½ till 1 timme i kylskåp eller på sval plats.
  3. Förvärm ugnen till 180-185°C.
  4. Garnering: Vispa upp ägg med mjölk och pensla detta över längden. Strö över socker och hackade nötter.
  5. Baka i ugn i 25-30 minuter.
  6. Glasyr: Ta ut och låt svalna i minst en ½-timme. Blanda florsocker med några droppar vatten till trögflytande smet. Ringla detta över längden.

Kockens kommentar

Det vi kallar wienerbröd i Sverige benämns i Danmark och andra länder Spandauer. Läs mer > Om smördegs­bakelser. "Svenska wienerbröd" är fluffigare än de danska och bakas traditionellt på lite annorlunda sätt med dubbel mängd jäst. Se dito recept.

Wienerbrød (danska wienerbröd, sv. = wienerlängd) är ett rektangulärt finbröd/längd bakad på wiener­brödsdeg som innehåller jäst till skillnad från vanlig smördeg (läs mer > Om smördegar).

Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤

Liknande recept som Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd