Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 441

Kcal / portion: 350

GBR (GI) / port: 4
Recept: 6296 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 375.0 gram 21%
eller 6.2 dl %
Standardmjölk (röd) 2.0 dl 2%
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 0%
eller 50.0 gram %
Strösocker 3.0 msk 3%
Smör mjukt 50.0 gram 6%
Ägg 1.0 styck 1%
Smör kallt 375.0 gram 43%
Degsporre > Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Alternativ:
Marcipanremonce:
Smör mjukt 50.0 gram 6%
Strösocker 0.5 dl 3%
Marsipan } 50.0 gram 3%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 1%
Standardmjölk (röd) 1.0 msk 0%
Strösocker 1.0 dl 6%
Hasselnötter hackade 0.5 dl 3%
Glasyr:
Florsocker 0.5 dl 2%
Vatten 0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim )
Se film, klicka på "Kvalimad" under bilden ovan.
- Wienerbrödsdeg: Tillred 1 sats deg enligt recept > Klassisk wienerbrödsdeg. Där finns också film som visar tillredningen.
Danska wienerbröd (3 längder, 1 plåt = 18 bröd):
- Marcipanremonce: Blanda alla ingredienser till en jämn, geggig smet. Ställ in i kylskåp. Det finns olika slags remonce att välja på, se recept via länk nedan.
- Längd: Ta ut degen och kavla ut den 40 cm lång och 40 cm bred för tre längder. Dela i längder med vass kniv eller degsporre. Lägg ut en sträng remonce längsmed i mitten. Vik över kortsidornas kanter och tryck till så att degen fastnar. Vik den ena långsidan över remoncen och sedan den andra däröver. Tryck till med handflatan i mittsträngen så att degen fäster i varandra. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa i en ½ till 1 timme i kylskåp eller på sval plats.
- Förvärm ugnen till 180-185°C.
- Garnering: Vispa upp ägg med mjölk och pensla detta över längden. Strö över socker och hackade nötter.
- Baka i ugn i 25-30 minuter.
- Glasyr: Ta ut och låt svalna i minst en ½-timme. Blanda florsocker med några droppar vatten till trögflytande smet. Ringla detta över längden.
Kockens kommentar
Det vi kallar wienerbröd i Sverige benämns i Danmark och andra länder Spandauer. Läs mer > Om smördegsbakelser. "Svenska wienerbröd" är fluffigare än de danska och bakas traditionellt på lite annorlunda sätt med dubbel mängd jäst. Se dito recept.Wienerbrød (danska wienerbröd, sv. = wienerlängd) är ett rektangulärt finbröd/längd bakad på wienerbrödsdeg som innehåller jäst till skillnad från vanlig smördeg (läs mer > Om smördegar).
Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤
Liknande recept som Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
-
Klassisk wienerbrödsdeg, wienerdeg, wienerbrødsdej
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdeg
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte croissant, croissantdeg
Tid: 1 tim 15 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Remonce, smörkräm till danska wienerbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
Tid: 3 tim 10 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska wienerbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Croissants, pains au chocolate
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerkammar (kammar)
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan