För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svenska wienerbröd

Lägg till ingredienser

Antal bröd (1 sats 32 st, 1 plåt = 8 st): 32

Vetemjöl

8.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Salt

0.5 

tsk

Ägg

1.0 

styck

Margarin fast

300.0 

gram

 

Fyllning:

 

Mjölk

2.0 

dl

Vetemjöl

1.5 

msk

Strösocker

2.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

Äggvita

1.0 

styck

Vaniljsocker

1.0 

msk

Sylt

0.5 

dl

 

Glasyr:

 

Äggvita

 

 

Florsocker

2.0 

dl

Vatten

1.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Degsporre >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 357

Kcal / portion: 164

GBR (GI) / port: 3

Recept: 5245 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 19%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 46 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 8.0 dl 32%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Mjölk 2.5 dl 3%

Strösocker 0.5 dl 4%

Salt 0.5 tsk 0%

Ägg 1.0 styck 1%

Margarin fast 300.0 gram 41%

 

Fyllning:

Mjölk 2.0 dl 2%

Vetemjöl 1.5 msk 1%

Strösocker 2.0 msk 2%

Ägg 1.0 styck 1%

Äggvita 1.0 styck 0%

Vaniljsocker 1.0 msk Äts ej

Sylt 0.5 dl 2%

 

Glasyr:

Äggvita 0%

Florsocker 2.0 dl 9%

Vatten 1.5 msk 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Wienerbrödsdeg:

  1. Deg: Smula jästen i en bunke och rör ut den med kall mjölk. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i 10 minuter.
  2. Margarin: Skär kylskåpskallt margarinet i 10 tunna skivor. Lägg ut dem på ett smörpapper så att de mjuknar lite (utan att bli mjukt). Är det för hårt är det svårt att kavla in. PS: Metoden att baka in smör i degen är bättre och säkrare som det görs i recept Klassiska spandauer (bankas och formas). Se dito recept, läs mer > Om smördeg.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 30x40 cm. Lägg margarinskivorna på halva långsidan, men lämna en fri kant på 2-3 cm. Vik upp kanterna över margarinet. Vik den tomma sidan över och nyp ihop kanterna ordentligt.
  4. 3-slag: Kavla ut degen försiktigt från den vikta kanten till 1 cm tjock rektangel. Degen får inte spricka och trycker man för hårt förstörs lamineringen. Borsta bort löst mjöl och vik över en tredjedel av degen och sedan den andra tredje­delen ovanpå, så att tre lager bildas. Benämns på bagarspråk för 3-slag (läs mer > Om smördeg). Kavla ut på nytt och gör 3-slag. Lägg i kylskåp i 10 minuter.
  5. Förvaring: Kavla ut degen på nytt i en rektangel 1 cm tjock. Dela degen (ej vikt deg) efter behov i två delar (à 16 bröd) eller fyra (à 8 bröd). Lägg i kylskåp minst 15 minuter. Deg som inte bakas direkt får ligga kvar i kylskåpet (inplastad 1-2 dygn) eller fryses (2-3 månader). 

Wienerbröd (halv sats = 16 bröd):

  1. Vaniljkräm: Vispa ut mjöl med mjölk i en kastrull. Låt småkoka ett par-tre minuter under omrörning. Rör ner ägg, äggula och socker. Låt sjuda på svag värme under vispning tills smeten tjocknar. Låt svalna och blanda i vaniljsocker.
  2. Kavla ut en degen till en stor kvadrat 36x36 cm. Skär eller sporra ut fyrkanter 9x9 cm. Lägg en rågad matsked vaniljkräm i mitten på varje ruta. Vik in hörnen i mitten på krämen och tryck till ordentligt så att de fastnar. Låt vila i 1-1½ timme i kylskåp eller på sval utan att täcka över. Smöret får inte bli löst/rinnigt. 
  3. Förvärm ugnen till 250°C.
  4. Grädda: Lägg bröden på bakplåt med bakplåts­papper. Pensla bröden med äggvisp. Sätt in mitt i ugnen i 6-8 minuter.
  5. Garnera: Ta ut och låt kallna på galler utan att täcka över. Blanda florsocker med lite vatten till trögflytande vätska. Ringla över detta på bröden. Serveras nybakade.

Kockens kommentar

I stället för vaniljkräm kan mandelmassa uppblandat med lite vatten eller smör, socker och hacka nötter användas. I stället för sylt kan mos av frukt eller någon barnmatspuré användas.

Svenska wienerbröd tillagas lite annorlunda än det danska originalet (se > Klassiska danska spandauer) och innehåller margarin i stället för smör. Margarin gör brödet mer bladigt och frasig. Margarinet skall vara fast och kylskåpskallt, flytande margarin kan inte användas. Detta recept enligt Vår Kokbok (läs mer > Om smördegsbakelser). Wienerbrödsdeg är en variant av smördeg (läs mer > Om smördeg).

Hushållsproblem: Förutom att det är ganska komplicerat att tillreda wienerbrödsdeg blir antalet av en sats ofta för många bröd (32 st) utifrån behovet. Ett annat problem är att hålla degen sval så att smöret förblir fast, inte rinnigt. Därför är det yttersta få som numera bakar wienerbröd hemma. Att baka en mindre sats deg är inte lämpligt för resultatet blir sällan bra. Vad man däremot kan göra är att dela färdig, utkavlad deg (ej vikt deg) i 2 eller 4 delar vilket ger 16 respektive 8 bröd och frysa det man inte behöver (hållbart 2-3 månader). 
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Smördegsbakelser, tårtor

Liknande recept som Svenska wienerbröd