Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 2927

GBR (GI) / port: 109
Recept: 2927 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 6.0 dl 43%
Smör el. margarin 200.0 gram 50%
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Standardmjölk (röd) 2.0 dl 4%
Strösocker 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Wienerbrödsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 2 tim )
- Deg: Rör ut jästen i lite kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken och blanda i rumsvarmt matfett, socker och 2/3-delar av mjölet. Arbeta samman till en slät smet. Blanda med resten av mjölet.
- Förvaras inplastad i kylskåp. Degen kan frysas 2-3 månader.
Användning: Degen används främst till enkla wienerbröd (se dito recept). En sats ger 25 wienerbröd. Innan användning kavlas degen ut, fyllning smetas och rullas sedan till en korv som jäses övertäckt i cirka 2 timmar. Gräddas i het ugn.
Kockens kommentar
Till skillnad från klassisk wienerbrödsdeg skiktas inte smöret i olika lager. Det är enklare, går fortare men ger inte lika bra resultat. Blir mer som vetebullar, men luftigare. Bilden hämtad från Bakodyssén. Klicka på texten under bilden för att se deras recept på enkla wienerbröd.Falska wienerbröd kallas bröd som inte bakas på klassisk wienerbrödsdeg. Det finns många varianter till exempel enkel wienerbrödsdeg bakad i långpanna.
Wienerbrödsdeg är en så kallad laminerad deg. Andra sådana degar är smördeg och croissantdeg. Läs mer > Om laminerade degar.
Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤
Liknande recept som Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdeg
-
Klassisk wienerbrödsdeg, wienerdeg, wienerbrødsdej
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdeg
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte croissant, croissantdeg
Tid: 1 tim 15 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Remonce, smörkräm till danska wienerbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
Tid: 3 tim 10 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska wienerbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Croissants, pains au chocolate
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerkammar (kammar)
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan