Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 404

Kcal / portion: 362

GBR (GI) / port: 13
Recept: 4339 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Mjölk 1.3 dl 2%
Vatten ljummet 1.2 dl 0%
Vetemjöl 500.0 gram 41%
eller 8.0 dl %
Strösocker 0.5 dl 4%
Salt 1.0 krm 0%
Smör kallt 300.0 gram 50%
Garnering:
Äggula 2.0 styck 2%
Tillval:
Choklad 200.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om smördegar > Äts ej
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Degsporre > Äts ej
Om gifflar, croissant > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "il était..." under bilden ovan. En sats pàte croissant räcker till cirka 12 croissanter eller 8 stycken pain au chocolate.
- Deg: Tillred croissantdeg enligt recept > Pâte croissant, croissantdeg. Fryst deg lättinas, degen skall vara kylskåpskall innan beredning. Extra tidsåtgång 4-5 timmar.
- Kavla ut degen till en stor rektangulär platta, halvcentimetern tjock och cirka 36 cm bred. Dela degen med vass kniv mitt av på längden. En degsporre fungerar ännu bättre.
- Förvärm ugnen på 26-28°C.
- Croissanter: Arbeta med ena deghalvan i taget. Lägg den andra tills vidare i kylskåpet. Skär ut trianglar 10 cm breda i basen (18 cm långa). Man kan tänja lite på degen om de är lite för korta. Använd linjal som stöd för kniven/degsporren. Fukta gärna ytan lätt med en vattenspruta.
- Rulla: Gör ett 1-centimeters snitt i mitten på basen. Fatta tag men båda händerna i vardera sidan och rulla ihop degen. Lägg på smord bakplåt.
- Jäsning: Koka upp 2 liter vatten och häll det på en plåt med hög kant, eller i en stor skål som skall stå underst i ugnen. Sätt in plåten med croissanterna i 2 timmar. Akta så att inte värmen i ugnen överstiger 29°C.
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Grädda: Ta ut plåten. Pensla bröden med äggula eller mjölk. Sätt in i ugn i 20 minuter tills gyllenbruna med krispig skorpa.
Alternativ Pain au chocolate punkt 4 och 5:
- Chokladen bör helst vara i stavar ½-cm tjocka. Använd en deghalva på tvären. Fukta gärna ytan lätt med en vattenspruta.
- Lägg ut en rad chokladstänger ett par centimeter in från kanten. Vik över degkanten. Lägg ut en ny rad choklad och rulla ihop deglängden. Skär i lagom långa portionsbitar (~8 cm). Lägg på smord plåt.
- Fortsätt som ovan punkt 6.
Kockens kommentar
Pâte croissant är smördeg som innehåller bagerijäst och socker (läs mer > Om smördeg). När tärnat smör kavlas ut är det stor risk att degen spricker. Ett säkrare sätt är att banka och kavla ut smöret till en fyrkantig platta som viks in i degen (se filmen). Lite omständligt och mer proffsigt. Där visas också olika vikningstekniker.
i vissa recept ingår också ägg).
Alternativ
Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤
Liknande recept som Croissants, pains au chocolate
-
Klassisk wienerbrödsdeg, wienerdeg, wienerbrødsdej
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel wienerbrödsdeg, falsk wienerbrödsdeg
Tid: 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte croissant, croissantdeg
Tid: 1 tim 15 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Remonce, smörkräm till danska wienerbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerbrød, danska wienerbröd, wienerlängd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)
Tid: 3 tim 10 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska wienerbröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Croissants, pains au chocolate
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Wienerkammar (kammar)
Tid: 10 min (+ 3 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan