Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)

Foto: Film: Kvalimad, spandauer

Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)

Lägg till ingredienser

Antal bröd (1 sats = 32 st, 1 plåt = 8 st): 32

Vetemjöl

375.0 

gram

eller

6.2 

dl

Standardmjölk (röd)

2.0 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Strösocker

0.5 

dl

Smör mjukt

50.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Smör kallt

375.0 

gram

Degsporre >

 

 

Bakplåtspapper

 

 

 

Marcipanremonce:

 

Strösocker

0.5 

dl

Smör mjukt

50.0 

gram

Mandelmassa färdig

50.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Grädde (el. mjölk)

1.0 

msk

Strösocker

 

 

Sötmandel hackad

1.0 

dl

 

Kräm:

 

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Grädde

3.5 

dl

el. vetemjöl

 

 

Maizena ljus

2.0 

tsk

Vaniljsocker

2.0 

tsk

 

Alternativ:

 

Sylt

 

 

 

Glasyr:

 

Florsocker

3.0 

dl

Vatten

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om laminerade degar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 428

Kcal / portion: 279

GBR (GI) / port: 2

Recept: 8932 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 29%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 65 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 375.0 gram 15%

eller 6.2 dl %

Standardmjölk (röd) 2.0 dl 1%

Jäst färsk 25.0 gram 0%

Strösocker 0.5 dl 2%

Smör mjukt 50.0 gram 4%

Ägg 1.0 styck 1%

Smör kallt 375.0 gram 31%

Degsporre > Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Marcipanremonce:

Strösocker 0.5 dl 2%

Smör mjukt 50.0 gram 4%

Mandelmassa färdig 50.0 gram 3%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 1%

Grädde (el. mjölk) 1.0 msk 1%

Strösocker 0%

Sötmandel hackad 1.0 dl 3%

 

Kräm:

Ägg 2.0 styck 1%

Strösocker 2.0 dl 9%

Grädde 3.5 dl 14%

el. vetemjöl 0%

Maizena ljus 2.0 tsk 0%

Vaniljsocker 2.0 tsk 0%

 

Alternativ:

Sylt 0%

 

Glasyr:

Florsocker 3.0 dl 8%

Vatten 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om laminerade degar > Äts ej

Tillagning (3 tim 10 min )

Se film, klicka på "Kvalimad" under bilden ovan.

  1. Wienerbrödsdeg: Tillred 1 sats deg enligt recept > Klassisk wienerbrödsdeg. Där finns också film som visar tillredningen.

    1 sats räcker till 32 bröd. Baka inte en mindre sats om färre bröd önskas. Dela i stället utkavlad deg (ej vikt deg) i två bitar (à 16 bröd) eller fyra (à 8 bröd). Deg som inte behövs sparas 1-2 dagar i kylskåp eller fryses i 2-3 månader.

Spandauer (halv sats, 2 plåtar = 16 bröd):

  1. Remonse (marsipankräm): Smula eller riv marsipan i en bunke. Blanda med rumsvarmt smör och socker till en jämn smet. Knåda/masera degen en stund så att sockret löser upp sig i smöret.
  2. Vaniljkräm: Blanda ut mjölet med lite grädde i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och värm på. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.
  3. Spandauer: Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut den 40 cm lång och 40 cm bred. Dela i längder i rutor 10x10 cm med vass kniv eller degsporre.
  4. Lägg en rågad tesked remonce i mitten på varje ruta. Vik in deghörnen in mot mitten på remonce och tryck till ordentligt så att de fastnar. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper (8 st/plåt).
  5. Garnering: Vispa samman ägg och grädde/mjölk och pensla bröden. Tryck gärna till flikarna en extra gång med tummarna. Lägg en rågad tesked vaniljkräm i mitten eller sylt. Strö över socker. Garnera med hackad mandel eller nötter. Låt jäsa i ½ till 1 timme på svalt ställe så att inte smöret blir rinnigt.
  6. Förvärm ugnen till 180°C.
  7. Grädda 20-25 minuter.
  8. Glasyr: Ta ut och låt svalna i minst en halvtimme. Blanda florsocker med några droppar vatten till trögflytande smet. Ringla detta över längden.

Kockens kommentar

Spandauer liksom wienerbröd har sitt ursprung från Danmark. Spandauer namngivet efter det välkända fängelset i stadsdelen Spandau i Berlin. Brödet uppvikning av de fyra hörnen ansågs likna fängelsets 4 hörntorn och att krämen spärrades in av tornen. Läs mer > Om smördegsbakelser.

Wienerbrödsdeg är en variant av smördeg med jäst och behöver därför jäsas liknande vetedeg (Läs mer > Om smördeg). "Svenska wienerbröd" bakas på lite annorlunda sätt och med margarin i stället för smör. Se dito recept.

Tillhörande recept

Wienerbrödsdeg - grundrecept

Fler recept inom Wienerbrödsbakelser, croissants ¤

Liknande recept som Klassiska danska spandauer (sv. = wienerbröd)