Semla med vispad grädde

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vispgrädde

(1. vispgrädde, tjock grädde, söt grädde 2. dubbel grädde, kaymak 3. vispad grädde, gräddskum)

Engelsk översättning whipping cream, sweet cream, heavy cream, rich cream 2. double cream 3. wipped cream

Fransk översättning crčme entičre, crčme fleurette entičre 2. crčme double, crčme fouetté 3. crčme fouettée, crčme chantilly

Italiensk översättning panna da montare, crema da montare, panna da pasticceria, panna montare

Tysk översättning Schlagsahne/-extra, süsse Sahne, Süssrahm, Schlagobers, Konditorsahne. Doppelrahm, Doppelsahne

Spansk översättning nata lícuide, nata montada, crema batida

Vispgrädde (tjock grädde, söt grädde) är grädde med hög fetthalt. Grädde är mjölk med hög koncentration av mjölkfett. Om obehandlad mjölk får stå stilla flyter grädden upp till ytan och kan skummas av med sked. Denna tjocka rågrädde är i praktiken detsamma som vispgrädde. Läs mer > Om grädde. Där finns också en beskrivning av gräddsorterna i olika länder.

  • Vikt: 1 dl vispgrädde = 96 gram. 1 dl vispad grädde väger cirka 35 gram = 0,35 dl vispgrädde.
  • Volym: 1 dl vispgrädde = 2,5 dl vispad grädde. Uppvispad vispgrädde till fast skum innehåller omkring 60% luft. Volymen ökar 2-3 gånger.
  • Fetthalt: 36-40%. Vispbar.
  • Smak: Mycket fyllig, lätt söt smak.
  • Alternativ vara: Mellangrädde, vegetabiliska vispbara produkter (läs mer > Vegetabiliska gräddprodukter).
  • Försäljning: Förekommer med fetthalt 36%, 40%, ekologisk 40% och laktosfri 36%.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Går att frysa, men ju längre den varit fryst desto större risk att den skär sig vid matlagning. Fryst grädde kan inte vispas.
  • Hållbarhet 40%-ig: 1 vecka. Öppnad fpk 3-5 dagar. 36%-ig: 4 veckor. Öppnad upp till 1 vecka. Detta enligt leverantör, men vanligtvis mycket längre (provsmaka om grädden surnat).

Vispad grädde (fr. crčme fouettée, eng. wipped cream) är uppvispad vispgrädde. Fransk Crčme Chantilly är uppvispad grädde med (flor-)socker. Uppvispad vispgrädde innehåller cirka 60% luft (läs mer > Så vispas grädde). Vispad grädde användes redan i antikens Rom. I Sverige var det förr svårt att handskumma grädde på grund av låg fetthalt och kallades i 1800-talets kokböcker för "gräddskum". Gräddkakor och gräddbakelser innehöll inte vispad grädde förr i tiden, utan bestod av en smet med grädde. Mellangrädde är också vispbar (läs mer > Mellangrädde).

Double cream (dubbel grädde) är extra fet trögflytande vispgrädde, något som finns i andra länder men inte i Sverige. Den är extra lätt att vispa. I Frankrike = Crčme entičre/crčme double med fetthalt 44-45%, ibland ända upp till 66% (fr. "entičre = utan något borttaget). I England = Double cream, fetthalt 48%+. Tyskland = Doppelrahm, fetthalt 40-55%. Den höga fetthalten kan uppnås genom att koka ner vanlig vispgrädde eller crčme fraiche till halva mängden eller mindre. Då får grädden en gul ton och lätt nötsmak. Dubbel grädde används bland annat i osttillverkning, men också i matrecept som soppor, såser, desserter och bakning i stället för vispgrädde.

Thickened cream är vispgrädde med förtjockningsmedel. Används till bakverk. Förekommer i England och USA.

Clotted cream (cornish cream, devon cream) är nerkokad vispgrädde (double cream) på svag värme till smörliknande konsistens. Läs mer > Om clotted cream.

Kaymak (turkisk kräm) är en turkisk variant av dubbel grädde som förekommer på Balkan, Turkiet, Iran och Irak. Den tillverkas av mjölk från ko, buffel, får och get, som sjudes ett par timmar på låg värme. Därefter får den stå och surna i flera timmar eller dagar. Den används i matlagning eller som smörgåspålägg. Kajmak kan användas i stället för créme fraiche eller vispgrädde. Finns att köpa i svenska butiker, dock sällsynt.


SÅ ANVÄNDS VISPGRÄDDE


Vispgrädde har konsistensgivande effekt och används i all matlagning, i såser, gratänger, grytor, soppor desserter, eller vispad till desserter och bakverk. Säga vad man vill om fett, men grädde är en smakför­stärkare som lockar fram smakämnen ur råvaror. Även en liten mängd grädde har stor effekt på resultatet.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Så vispas grädde

Om grädde

Vegetabiliska gräddprodukter

Mellangrädde

Engelsk kokkonst }

Om clotted cream

Recept med Vispgrädde

Det finns 687 recept med Vispgrädde