Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 467

Kcal / portion: 462

GBR (GI) / port: 15
Recept: 2309 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 30%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Strösocker 2.5 dl 41%
Smör rumsvarmt 100.0 gram 31%
Vispgrädde 1.8 dl 27%
Kockskolan:
Om karamellsås > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Life, Love and Sugar" under bilden.
- Förbered: Ta ut smör och grädde ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Såsen är känslig för kyla.
- Socker. Häll sockret i en kastrull över medelvärme. Det tar en stund innan sockret börjar smälta, cirka 10 minuter. Rör om med visp hela tiden så att inte sockret fastnar i botten. Smeten skall inte fasta på kastrullkanten, sänk i så fall värmen. Bränt socker ger bitter smak. Efter ett tag börjar sockret klumpa sig, därefter bli rinnig och anta fin gyllenbrun färg.
- Smör tillsätts lite i taget. Fortsätt vispa tills smöret löst upp. Fortsätt så med resten av smöret. Vispa runt till en jämn smet.
- Grädde tillsätts lite i taget och vispas ut. Koka såsen tills den fått en lätt seg konsistens som påminner om sirap. Glöm inte att vispa runt.
- Karamellsås passar utmärkt till glass och andra desserter. Serveras helst ljummen. Såsen kan sparas länge i en burk med lock.
Kockens kommentar
Karamell har inte riktigt samma innebörd i Sverige som i andra länder. Engelsk och fransk "caramel" = knäck eller kola. Läs mer > Om karamellsås.Passar till
Fler recept inom Karamellsås, kolasås
Liknande recept som Kolasås - grundrecept
-
Kolasås - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mörk kolasås gjord på sirap
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jappsås, en enkel mörk kolasås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce caramel, karamellsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan