Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 295

Kcal / portion: 414

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1655 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 25%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vispgrädde 3.5 dl 76%
Standardmjölk (röd) 1.0 dl 4%
Äggvita 2.0 styck 2%
Socker 0.8 dl 18%
Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %
Salt 0.5 krm 0%
Kockskolan:
Om pannacotta > Äts ej
Om karamellsås > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på cuoredicioccolato under bilden ovan.
- Förbered ställ smörade formar på en ugnsplåt med hög kant. Sätt ugnen på 160ēC.
- Kräm: Häll grädde, mjölk, socker och vanilj i en kastrull. Rör om. Värm upp till fingervarmt. Det får inte vara för varmt för att inte äggvitan skall koagulera när den tillsätts. Häll upp i kanna.
- Knäck äggvita i en kopp (gulan används inte). Vispa vitan lätt och tillsätt detta i gräddskålen. Häll upp i formar. Fyll vatten på ugnsplåten upp till halva formens höjd.
- Sätt in i ugnen i 70 minuter. Låt svalna. Lossa från formen med en kniv och vänd upp formarna på serveringsfat. Ställ kallt, serveras kall.
- Servera med valfritt tillbehör - frukt, fruktsås, hackad mörk choklad och eller nötter. Klassiskt italienskt är att servera panna cotta med karamellsås.
Kockens kommentar
Panna cotta tillreds oftast med gelatin, men det är en relativt senkommen skapelse beroende på att det kommersiella gelatinet först kom i bruk i slutet av 1800-talet. Förr använde man i stället äggvita för att få smeten att stelna (läs mer > Om pannacotta). Till skillnad från Crčme caramel ingår inte äggulor i pannacotta.Alternativ
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Panna cotta classico, klassisk italiensk pannacotta utan gelatin
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan