Panna cotta classico, klassisk italiensk pannacotta utan gelatin

Foto: cuoredicioccolato

Panna cotta classico, klassisk italiensk pannacotta utan gelatin

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vispgrädde

3.5 

dl

Standardmjölk (röd)

1.0 

dl

Äggvita

2.0 

styck

Socker

0.8 

dl

Vaniljextrakt konc.

0.5 

tsk

Salt

0.5 

krm

 

Kockskolan:

 

Om pannacotta >

 

 

Om karamellsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 295

Kcal / portion: 414

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1655 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 25%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 140 gram)

Ingredienser

Visa:

Vispgrädde 3.5 dl 76%

Standardmjölk (röd) 1.0 dl 4%

Äggvita 2.0 styck 2%

Socker 0.8 dl 18%

Vaniljextrakt konc. 0.5 tsk %

Salt 0.5 krm 0%

 

Kockskolan:

Om pannacotta > Äts ej

Om karamellsås > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på cuoredicioccolato under bilden ovan.

  1. Förbered ställ smörade formar på en ugnsplåt med hög kant. Sätt ugnen på 160ēC.
  2. Kräm: Häll grädde, mjölk, socker och vanilj i en kastrull. Rör om. Värm upp till fingervarmt. Det får inte vara för varmt för att inte äggvitan skall koagulera när den tillsätts. Häll upp i kanna.
  3. Knäck äggvita i en kopp (gulan används inte). Vispa vitan lätt och tillsätt detta i gräddskålen. Häll upp i formar. Fyll vatten på ugnsplåten upp till halva formens höjd.
  4. Sätt in i ugnen i 70 minuter. Låt svalna. Lossa från formen med en kniv och vänd upp formarna på serveringsfat. Ställ kallt, serveras kall.
  5. Servera med valfritt tillbehör - frukt, fruktsås, hackad mörk choklad och eller nötter. Klassiskt italienskt är att servera panna cotta med karamellsås.

Kockens kommentar

Panna cotta tillreds oftast med gelatin, men det är en relativt senkommen skapelse beroende på att det kommersiella gelatinet först kom i bruk i slutet av 1800-talet. Förr använde man i stället äggvita för att få smeten att stelna (läs mer > Om pannacotta). Till skillnad från Crčme caramel ingår inte äggulor i pannacotta. 

Alternativ

Crčme caramel

Karamellsås

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Panna cotta classico, klassisk italiensk pannacotta utan gelatin