Kolasås - grundrecept

Foto: Life, Love and Sugar

Kolasås - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Strösocker

2.5 

dl

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Vispgrädde

1.8 

dl

 

Kockskolan:

 

Om karamellsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 467

Kcal / portion: 462

GBR (GI) / port: 15

Recept: 2309 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 30%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 99 gram)

Ingredienser

Visa:

Strösocker 2.5 dl 41%

Smör rumsvarmt 100.0 gram 31%

Vispgrädde 1.8 dl 27%

 

Kockskolan:

Om karamellsås > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Life, Love and Sugar" under bilden.

  1. Förbered: Ta ut smör och grädde ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Såsen är känslig för kyla. 
  2. Socker. Häll sockret i en kastrull över medelvärme. Det tar en stund innan sockret börjar smälta, cirka 10 minuter. Rör om med visp hela tiden så att inte sockret fastnar i botten. Smeten skall inte fasta på kastrullkanten, sänk i så fall värmen. Bränt socker ger bitter smak. Efter ett tag börjar sockret klumpa sig, därefter bli rinnig och anta fin gyllenbrun färg.
  3. Smör tillsätts lite i taget. Fortsätt vispa tills smöret löst upp. Fortsätt så med resten av smöret. Vispa runt till en jämn smet.
  4. Grädde tillsätts lite i taget och vispas ut. Koka såsen tills den fått en lätt seg konsistens som påminner om sirap. Glöm inte att vispa runt. 
  5. Karamellsås passar utmärkt till glass och andra desserter. Serveras helst ljummen. Såsen kan sparas länge i en burk med lock.

Kockens kommentar

Karamell har inte riktigt samma innebörd i Sverige som i andra länder. Engelsk och fransk "caramel" = knäck eller kola. Läs mer > Om karamellsås.

Passar till

Crème caramel

Panna cotta classico

Banana spit

Fler recept inom Karamellsås, kolasås

Liknande recept som Kolasås - grundrecept