Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 398

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1992 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 24%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Farinsocker 200.0 gram 39%
eller dl cirka 2.1 dl %
Smör 60.0 gram 22%
Mjölk 1.0 dl 3%
Vispgrädde 2.0 dl 36%
Alternativ:
Strösocker Äts ej
Vaniljpulver 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Om kolasås > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "CookingShooking" under bilden.
- Förbered: Ta ut smör och grädde ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Såsen är känslig för kyla.
- Socker: Häll sockret i en kastrull över medelvärme. Det tar en stund innan sockret börjar smälta, cirka 10 minuter. Rör om med träslev eller visp hela tiden så att inte sockret fastnar i botten. Smeten skall inte heller fasta på kastrullkanten, sänk i så fall värmen. Bränt socker ger bitter smak. Efter ett tag börjar sockret klumpa sig, därefter bli rinnig och anta fin gyllenbrun färg.
- Smör: lite i taget. Fortsätt vispa tills smöret löst upp. Fortsätt så med resten av smöret. Vispa runt till en jämn smet. Tillsätt vanilj om så önskas.
- Mjölk/grädde: Blanda mjölk med grädde och tillsätt detta lite i taget. Vispa ut. Koka såsen tills den fått en lätt seg konsistens som påminner om sirap. Glöm inte att vispa runt.
- Butterscotch passar utmärkt till glass och andra desserter. Serveras helst ljummen. Såsen kan sparas länge i en burk med lock.
Kockens kommentar
Butterscotch tillagas traditionellt av råsocker och ursprungligen av melass (läs mer > Om kolasås). I filmen används vitsocker vilket ger ljusare sås (bilden ovan). När socker smälter och antar brun färg utvecklas arom och smak. Sockret karamelliseras. Läs mer > Karamellisering.Alternativ
Fler recept inom Karamellsås, kolasås
Liknande recept som Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås
-
Kolasås - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mörk kolasås gjord på sirap
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jappsås, en enkel mörk kolasås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce caramel, karamellsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan