Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 474

Kcal / portion: 436

GBR (GI) / port: 12
Recept: 1743 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mörk choklad 250.0 gram 77%
Smör normalsaltat 25.0 gram 10%
Sirap ljus 3.0 msk 12%
Mjölk 2.0 msk 1%
Alternativ:
Vispgrädde 0%
Kockskolan:
Vattenbadskastrull > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om chokladsås > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Hacka choklad och smält den försiktigt under omrörning (se kommentar).
- Rör ner smör, sirap och mjölk. Rör om till slät, jämn sås. Ta av från plattan. Öka mängden mjölk om tunnare sås önskas.
Kockens kommentar
För krämigare sås kan mjölken helt eller delvis bytas ut mot vispgrädde.
Smälta choklad: Choklad kan smältas i kastrull, vattenbad eller i mikron. Choklad smälter vid 30-45°C, men får inte uppnå i 50°C för då blir den grynig och grå. Hackad choklad smälter jämnare och fortare än större bitar. Rör om kontinuerligt med gummiskrapa och skrapa ner utmed kanterna där den lätt bränner fast. Choklad bränns och förstörs vid 95°C. Så fort chokladen smält tas den av från värmen. Akta för vatten i chokladen, små mängder vatten gör att chokladen stelnar till grusig trög massa som upplevs som sand. Läs mer > Så smälts choklad.
Alternativ
Fler recept inom Chokladsås
Liknande recept som Söt chokladsås av choklad
-
Söt chokladsås av choklad
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krämig söt chokladsås
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Hot fudge, amerikansk chokladsås
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Skarp chokladsås
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fyllig söt chokladsås med vaniljsmak
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan