Sauce caramel, karamellsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sauce caramel, karamellsås

Lägg till ingredienser

Antal dl: 1

Vatten

0.5 

dl

Socker

1.0 

dl

Vattenreduktion

-0.4 

dl

 

Kockskolan:

 

Om karamellsås >

 

 

Karamellisering >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 366

Kcal / portion: 381

GBR (GI) / port: 58

Recept: 381 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 90%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 104 gram)

Ingredienser

Visa:

Vatten 0.5 dl 0%

Socker 1.0 dl 100%

Vattenreduktion -0.4 dl -0%

 

Kockskolan:

Om karamellsås > Äts ej

Karamellisering > %

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning

  1. Häll socker och vatten i en kastrull med tjock botten. Hetta upp långsamt på medelvärme. Rör om några gånger tills allt socker löst upp sig och vätskan är klar.
  2. Låt därefter koka utan omrörning så att vatten gradvis kokar bort. Efter 15-30 minuter beroende på hur stor sats som tillagas minskar bubblornas storlek och sockerlagen får kopparbrun färg. Det kan börja ryka lite och lukta lätt bränt. Akta så att lagen inte blir för bränd eller trögflytande. Ställ inte in i kyl för då blir såsen seg.


Kockens kommentar

Tänk på att sockret är farligt hett. Karamellsås används till Crème caramel och andra desserter. När socker smälter och antar brun färg utvecklas arom och smak. Sockret karamelliseras. Läs mer > Karamellisering.

Vattenreduktion = den mängd vatten som kokar bort. Anges för att få rätt portionsmängd och korrekta näringsvärden. Läs mer > Om vattenförändringar.

Passar till

Crème caramel

Fler recept inom Karamellsås, kolasås

Liknande recept som Sauce caramel, karamellsås