Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Sauce caramel, karamellsås
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 366
Kcal / portion: 381
GBR (GI) / port: 58
Recept: 381 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 90%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vatten 0.5 dl 0%
Socker 1.0 dl 100%
Vattenreduktion -0.4 dl -0%
Kockskolan:
Om karamellsås > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Häll socker och vatten i en kastrull med tjock botten. Hetta upp långsamt på medelvärme. Rör om några gånger tills allt socker löst upp sig och vätskan är klar.
- Låt därefter koka utan omrörning så att vatten gradvis kokar bort. Efter 15-30 minuter beroende på hur stor sats som tillagas minskar bubblornas storlek och sockerlagen får kopparbrun färg. Det kan börja ryka lite och lukta lätt bränt. Akta så att lagen inte blir för bränd eller trögflytande. Ställ inte in i kyl för då blir såsen seg.
Kockens kommentar
Tänk på att sockret är farligt hett. Karamellsås används till Crème caramel och andra desserter. När socker smälter och antar brun färg utvecklas arom och smak. Sockret karamelliseras. Läs mer > Karamellisering.Vattenreduktion = den mängd vatten som kokar bort. Anges för att få rätt portionsmängd och korrekta näringsvärden. Läs mer > Om vattenförändringar.
Passar till
Fler recept inom Karamellsås, kolasås
Liknande recept som Sauce caramel, karamellsås
-
Kolasås - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mörk kolasås gjord på sirap
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jappsås, en enkel mörk kolasås
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sauce caramel, karamellsås
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan