Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 254

Kcal / portion: 441

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3532 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör el. margarin 100.0 gram 21%
Vetemjöl 4.0 dl 24%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Mjölk 5.0 dl 8%
Ägg 2.0 styck 4%
Tillbehör:
Vispgrädde 3.0 dl 31%
Sylt 2.0 dl 12%
Florsocker 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Om Cajsa Warg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
- Smet: Smält smör försiktigt, låt det inte koka. Låt svalna, men snabbkyl inte hett smör.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt till en jämn smet. Vispa ner ägg, matfett och resterande mjölk. Smeten skall vara tjockflytande. Låt helst smeten vila i kylskåpeten stund, helst 30 minuter eller mer.
- Tillbehör: Vispa grädde.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången. Vispa upp smeten mellan omgångarna.
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut något. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet. Ej på varandra.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde och sylt.
Kockens kommentar
En variant på äggvåfflor är så kallade belgiska våfflor. Formmässigt är de fyrkantiga och högre. Det finns två varianter, Bryssel- och Liegevåfflor. Se recept via länk nedan. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.
Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor 1755: Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda. Läs mer > Om Cajsa Warg.
Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Svenska äggvåfflor
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan