Belgiska brysselvåfflor  - Gaufres de bruxelles

Foto: Petit Futé

Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles

Lägg till ingredienser

Antal: 4

Smör

100.0 

gram

Ägg

4.0 

styck

Mjölk

2.5 

dl

Vetemjöl

2.0 

dl

Strösocker

1.0 

msk

 

Tillval:

 

Vaniljsocker

 

 

Citronskal

 

 

Kanel

 

 

Florsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas våfflor >

 

 

Våffeljärn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 402

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1607 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 18%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 151 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 100.0 gram 45%

Ägg 4.0 styck 16%

Mjölk 2.5 dl 9%

Vetemjöl 2.0 dl 26%

Strösocker 1.0 msk 4%

 

Tillval:

Vaniljsocker 0%

Citronskal 0%

Kanel 0%

Florsocker 0%

 

Kockskolan:

Så lagas våfflor > Äts ej

Våffeljärn > Äts ej

Tillagning (1 tim + 45 min )

  1. Smet: Smält smör försiktigt, det får inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
  2. Separera äggvita från gulorna. Vispa äggvitan till hårt skum.
  3. Blanda väl äggulor, mjöl, socker och smält smör i en bunke. Tillsätt även en nypa salt om osaltat smör används. Smeten kan smaksättas med vanilj, citronskal eller annat enligt egens smak.
  4. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smeten skall vara trögflytande, tjockare än pannkakssmet.
  5. Låt vila övertäckt i 45 minuter.
  6. Tillbehör: Förbered tillbehör, t.ex. vispa grädde.
  7. Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången.
  8. Häll på smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun i 4-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
  9. Lägg över på galler, ej på varandra.
  10. Önskas knaprigare våffla med extra färg kan man grilla dem i ugnen en kort stund.
  11. Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med valfritt tillbehör.

Kockens kommentar

Brysselvåffla (fr. gaufres de Bruxelles) är rektangulär och högre än den klassiskt svenska våfflan. Den bakas i speciellt våffeljärn (se ingrediens > våffeljärn). Det är de slagna (hårdvispade) äggvitorna som ger dessa våfflor sin karaktär. Tillsätter man i stället hela ägg, vilket ibland anges i recept, behövs även jäst för att degen skall resa sig. Jämför > Äggvåfflor. En annan, ganska annorlunda belgisk våffla, är Liegevåffla ( se dito recept). Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film som visar tillagningen.

Alternativ

Äggvåfflor

Belgiska liegevåfflor

Fler recept inom Våfflor

Liknande recept som Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles