Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 402

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1607 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 18%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 100.0 gram 45%
Ägg 4.0 styck 16%
Mjölk 2.5 dl 9%
Vetemjöl 2.0 dl 26%
Strösocker 1.0 msk 4%
Tillval:
Vaniljsocker 0%
Citronskal 0%
Kanel 0%
Florsocker 0%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 45 min )
- Smet: Smält smör försiktigt, det får inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
- Separera äggvita från gulorna. Vispa äggvitan till hårt skum.
- Blanda väl äggulor, mjöl, socker och smält smör i en bunke. Tillsätt även en nypa salt om osaltat smör används. Smeten kan smaksättas med vanilj, citronskal eller annat enligt egens smak.
- Vänd försiktigt ner äggvitan. Smeten skall vara trögflytande, tjockare än pannkakssmet.
- Låt vila övertäckt i 45 minuter.
- Tillbehör: Förbered tillbehör, t.ex. vispa grädde.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången.
- Häll på smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun i 4-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Önskas knaprigare våffla med extra färg kan man grilla dem i ugnen en kort stund.
- Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med valfritt tillbehör.
Kockens kommentar
Brysselvåffla (fr. gaufres de Bruxelles) är rektangulär och högre än den klassiskt svenska våfflan. Den bakas i speciellt våffeljärn (se ingrediens > våffeljärn). Det är de slagna (hårdvispade) äggvitorna som ger dessa våfflor sin karaktär. Tillsätter man i stället hela ägg, vilket ibland anges i recept, behövs även jäst för att degen skall resa sig. Jämför > Äggvåfflor. En annan, ganska annorlunda belgisk våffla, är Liegevåffla ( se dito recept). Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film som visar tillagningen.
Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Liège
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan