Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 317

Kcal / portion: 456

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3647 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 24%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 50.0 gram 10%
Vetemjöl 3.0 dl 17%
Vatten 2.0 dl 0%
Vispgrädde 3.0 dl 30%
Salt 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Vispgrädde 3.0 dl 30%
Sylt 2.0 dl 12%
Florsocker 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Smet: Smält smör försiktigt, låt det inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
- Vispa ihop mjöl och vatten till jämn smet. Tillsätt smöret.
- Hårdvispa grädde. Vänd ner den försiktigt i smeten.
- Tillbehör: Vispa grädde.
- Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med matfett.
- Häll på knappt 1 dl smet och bred ut något. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet. Ej på varandra.
- Servera våfflorna nygräddade med sylt och grädde. Pudra gärna våfflorna med lite florsocker.
Kockens kommentar
Smör ingår vanligtvis som ingrediens, men gräddvåfflor kan lagas utan vilket framgår av de klassiska kokböckerna Vår Kokbok och Rutiga Kokboken. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.
Alternativ
Fler recept inom Våfflor
Liknande recept som Gräddvåfflor
-
Klassiska våfflor med bakpulver
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska våfflor med jäst
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddvåfflor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svenska äggvåfflor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Belgiska liegevåfflor - Gaufres de Ličge
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glutenfria våfflor på kokosmjöl
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kurera *
-
Frasvåfflor med kardemumma
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chokladvåffla med bärkesella och lönnsirap
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Frasvåfflor med saffran
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan