Lägg till ingredienser

Antal våfflor ā 5 rutor: 8

Smör

50.0 

gram

Vetemjöl

3.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Vispgrädde

3.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Smör till gräddning

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Sylt

2.0 

dl

Florsocker

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så lagas våfflor >

 

 

Våffeljärn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 317

Kcal / portion: 456

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3647 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 24%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 144 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 50.0 gram 10%

Vetemjöl 3.0 dl 17%

Vatten 2.0 dl 0%

Vispgrädde 3.0 dl 30%

Salt 1.0 krm 0%

Smör till gräddning 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 3.0 dl 30%

Sylt 2.0 dl 12%

Florsocker 1.0 msk 1%

 

Kockskolan:

Så lagas våfflor > Äts ej

Våffeljärn > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Smet: Smält smör försiktigt, låt det inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
  2. Vispa ihop mjöl och vatten till jämn smet. Tillsätt smöret.
  3. Hårdvispa grädde. Vänd ner den försiktigt i smeten.
  4. Tillbehör: Vispa grädde.
  5. Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med matfett.
  6. Häll på knappt 1 dl smet och bred ut något. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
  7. Lägg våfflorna på galler för att bevara frasighet. Ej på varandra.
  8. Servera våfflorna nygräddade med sylt och grädde. Pudra gärna våfflorna med lite florsocker.

Kockens kommentar

Smör ingår vanligtvis som ingrediens, men gräddvåfflor kan lagas utan vilket framgår av de klassiska kokböckerna Vår Kokbok och Rutiga Kokboken. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.

Alternativ

Klassiska våfflor med jäst

Klassiska våfflor med bakpulver

Äggvåfflor

Gräddvåfflor med calvadosäpplen

Fler recept inom Våfflor

Liknande recept som Gräddvåfflor